Zdajšnji okviri so postali že pretesni

Ljudska univerza Ajdovščina namerava dejavnosti zavoda razširiti na področje programov socialnega vključevanja in delovati kot medgeneracijsko središče na področju izobraževanja. Uporabnikom želijo ponuditi stalne oblike dejavnosti. Vlogo središča vidijo v povezovanju različnih organizacij.

Eva Mermolja  Foto: Alenka Tratnik
Eva Mermolja  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ljudska univerza Ajdovščina že sedaj ponuja številne dejavnosti na področju izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja, od študijskih krožkov, tečajev, neformalnih programov do posameznih dogodkov, v katere se vključujejo praktično vse generacije s tega območja. Ob tem so pred dvema letoma vzpostavili tudi Center medgeneracijskega učenja.

Znanje in veščine krepijo vključenost

Kot pravi direktorica zavoda Eva Mermolja, zanimanje med starejšimi narašča, najbolj iskano pa je učenje računalništva, kar je seveda razumljivo. “Informacije in storitve so digitalno manj pismenim posameznikom težje dostopne, kar vpliva tudi na njihovo vključenost oziroma izključenost. Računalništvo izobraževanje pa ni edino, ki ga starejši potrebujejo. Za zelo ustrezne so se izkazali različni programi izobraževanja, njihovi pozitivni učinki pa se kažejo v kakovosti življenja, manjši osamljenosti, večji samostojnosti in v boljšem zdravju. Dejansko gre za programe socialnega vključevanja starejših.”

A kot dodaja direktorica, gre v večini za časovno omejene dejavnosti, odvisne od vsakokratnega vira financiranja. Zavod se doslej namreč ni mogel prijaviti na razpise za programe socialnega vključevanja, ker za to ni imel formalne osnove. Zdaj je občina začela postopek za spremembo odloka o njegovi ustanovitvi. To bo osnova za širitev programa z dejavnostmi, ki segajo tudi na področje socialnega varstva. To pa pomeni, da bo lahko zavod kandidiral na pričakovanih razpisih EU in ministrstva za delo in dobil stalen vir financiranja. “Naš cilj je starejšim nuditi stalne oblike dejavnosti. Prav to starejša generacija tudi potrebuje, ko govorimo o socialni vključenosti. Ta ne zajema samo pridobivanja novih znanj in veščin, ampak tudi ostale programe s področja socialnega varstva. S stalnim financiranjem bi lahko še bolje izkoristili naš kader in se še bolj približali ciljni skupini, zlasti z delom na terenu,” pojasnjuje Eva Mermolja.

Povezovanje bo nujno

Kako bodo zadeve tekle v praksi, še ne ve, saj je izvajanje posameznih dejavnosti odvisno od razpisnih pogojev. Prav tako niso znana izhodišča ministrstva za izobraževanje. “Mi si vsekakor želimo postati medgeneracijsko središče na področju izobraževanja. Do določene mere bi lahko usmerjali tudi socialne dejavnosti, vendar tu vidim vlogo središča zlasti v povezovanju z organizacijami, ki te programe že izvajajo. Na primer s centri za socialno delo, družinskimi centri. Na Ajdovskem sodelujemo z društvom upokojencev, Univerzo za tretje življenjsko obdobje, s socialno varstvenimi ustanovami, domovi starejših, Šentom in drugimi nevladnimi organizacijami in tak model bi lahko postavili tudi širše,” še dodaja Eva Mermolja.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano