Zdaj bodo morali plačati vsi

V teh dneh gospodinjstva v novogoriški občini dobivajo obvestila, da bo obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča poslej drugačno. Nekateri od tistih, ki naj bi jih spremembe najbolj prizadele, se že oglašajo pri mestni upravi. Glavna novost so pravzaprav drugačne evidence.

V teh dneh gospodinjstva v novogoriški občini dobivajo obvestila, da bo  obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča poslej drugačno.  Foto: Leo Caharija
V teh dneh gospodinjstva v novogoriški občini dobivajo obvestila, da bo obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča poslej drugačno.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ena glavnih sprememb, ki jih prinaša novi odlok o odmeri omenjene lokalne davščine na nepremičnine, je drugačno pridobivanje podatkov. “Doslej so bili zavezanci sami dolžni občini sporočati podatke, medtem ko jih je zdaj občina dolžna sama pridobivati iz uradnih evidenc,” razlaga občinska načelnica oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo Aleksandra Torbica. Zato naj se noben zavezanec ne bo več mogel ogniti plačilu, medtem ko se je doslej dogajalo, da nekateri niso plačevali.

Lahko bo kaj dražje

Drugim se bodo zaradi drugače zajetih podatkov lahko spremenile osnove za odmero. V mestni upravi so “križali” evidence številnih državnih organov, če je bilo treba, so preverili razmere na terenu. Kot je pojasnila Torbica, se torej utegne zgoditi, da bo kdo po novem moral plačevati za dvakrat več posesti kot doslej, ker se je izkazalo, da je dejansko toliko ima. Zato pa ni mogoče narediti primerjave v smislu, za koliko se bodo v povprečju zvišali računi. Je pa povedala, da bo “odmera za stanovanjsko gradnjo nekaj večja,” ker je bila doslej v Novi Gorici najnižja med primerljivimi občinami. Tudi po povišici bi sicer ostala ena najnižjih.

Nezazidano bo manj obdavčeno

Novi sistem bo odpravil tudi nekatera nesorazmerja v višini omenjenega nadomestila za podjetja in podjetnike, spremenil bo vpliv dejanske komunalne opremljenosti zemljišč na odmero. Na novo bo določil kakovostna območja v občini (Nova Gorica in Solkan s še nekaj okolice sta najvišje), predvsem pa je prinesel novi evidenci zunanjih poslovnih površin, kot so parkirišča in skladišča na prostem, ter nezazidanih stavbnih zemljišč, s katerimi je bilo veliko nejasnosti.

“Želeli smo razčistiti vsa merila za določitev nepozidanih parcel. Zato smo o tem obvestili vse, ki so v tej bazi podatkov, in jim dali možnost, da dokažejo, ali so zemljišča zazidljiva ali ne,” je dejala načelnica. Povsem na novo so opredelili, kaj se šteje za neizkoriščena tla, in podobno so naredili tudi za zunanje poslovne površine. Število potencialnih imetnikov nepozidanih parcel je zato zdaj večje, po drugi strani pa bo predvideno nadomestilo za te posesti znatno nižje, kot po prvotnem odloku. V grobem za dve tretjini.

Občinsko davščino na nepremičnine so obvezani plačevati uporabniki nepremičnin, kar pomeni, da so to lahko najemniki. Toda ker občina ne razpolaga s podatki o najemu, se utegne zgoditi, da bo obvestilo o spremembah prejel lastnik nepremičnine, ki pa ima možnost dokazati, kdo je zares uporabnik, torej zavezanec za takso.

Kdo naj bo pozoren

Vsa gospodinjstva v občini so prejela obvestila o spremembah. Tri skupine zavezancev pa dobivajo tudi individualno pošto, s pozivom, naj se odzovejo. “V prvi skupini so lastniki ali uporabniki nepremičnin, ki še niso vpisane v evidence geodetske uprave,” je povedala načelnica. V drugi so imetniki zunanjih poslovnih površin, v tretji pa nezazidanih stavbnih zemljišč. Ti ljudje se že oglašajo v mestni hiši.

Obrazci za različne vloge v zvezi z nadomestilom so dostopni tudi na spletni strani mestne občine www.nova-gorica.si, prejemniki individualne pošte pa prejmejo tudi telefonske številke za kontakt. Pritožbe bodo sprejemali do 10. marca, prosijo pa, da občani morebitni obisk najavijo, da ne bo čakalnih vrst.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano