Zdaj bi reševali, kar se rešiti da

“Ne Hit ne jaz se ne čutim odgovoren za to, kar se je zgodilo s hotelom Kanin. Nam je pa žal,” je predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga zavrnil obtožbe, da je odgovoren za propad hotela. Kot je zatrdil, so za vzdrževanje namenili 10.000 evrov, zdaj pa so pripravljeni prispevati, da bi preprečili dodatno škodo. Odgovornost zavrača tudi največji upnik Nova KBM.

Hotel, ki naj bi ga na dražbi spet prodajali januarja, še kar propada. Zdaj naj bi poiskali denar vsaj za to, da do dražbe ne bo škoda še večja ... Foto: Neva Blazetič
Hotel, ki naj bi ga na dražbi spet prodajali januarja, še kar propada. Zdaj naj bi poiskali denar vsaj za to, da do dražbe ne bo škoda še večja ... Foto: Neva Blazetič

NOVA GORICA > “Žaljivo do Hita in do mene je, da se s polresnicami ustvarja zgodbo. Prevzamem lahko odgovornost, da hotel ni posloval pozitivno, morda nismo vsega optimalno naredili. Da bi bil odgovoren, da propada, pa nikakor ne drži. Edini poraženec v tej zgodbi je Hit, ki je plačal največjo ceno,” je predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga včeraj zavrnil resne javne obtožbe arhitekta Janeza Lajovica, da je (skoraj) izključno Piciga odgovoren za propadanje hotela Kanin. Lajovic zatrjuje, da Hit po zaprtju hotela ni poskrbel za vzdrževanje in da so prav takrat nastale največje poškodbe.

Piciga, ki bo morda Lajovica tudi tožil, trdi povsem nasprotno. Ker je Hit Bovec posloval negativno, so družbo poslali v likvidacijo. Priznava, da so bile težave z zamakanjem v nekaterih sobah že pred likvidacijo, a poudarja, da so hotel do stečaja vzdrževali. V času likvidacije je Hit za to porabil približno 10.000 evrov, predvsem za delno ogrevanje, namestitev dodatnih alarmnih naprav in plačilo dela vzdrževalcev, zatrjuje Piciga: “Nikakor torej ne drži, da nismo naredili nič!” Kot dodaja, to potrjuje tudi poročilo stečajne upraviteljice družbe Hit Bovec Sara Pušenjak ob začetku stečaja, da je hotel v “zadovoljivem stanju”.

O tem, zakaj kot največji upnik niso finančno pomagali, da bi med stečajem z vzdrževalnimi deli preprečili nadaljnje propadanje hotela, smo vprašali tudi banko NKBM. “Z družbo Hit smo aktivno sodelovali pri reševanju problematike Hit Bovec, vendar dogovora nismo dosegli. Drugih podrobnosti o konkretnem poslovnem odnosu pa zaradi zaščite interesov banke in spoštovanja zaupnosti ne moremo razkrivati,” so skopo odgovorili v vodstvu banke, kjer pravijo, da so razočarani nad propadanjem hotela Kanin v stečajnem postopku, ki ga vodi stečajna upraviteljica. “V Novi KBM smo sprejeli ukrepe za preprečitev nadaljnjega propadanja objekta, ki so na voljo v insolvenčnem postopku.” Katere, niso pojasnili.

Stečaj je Hit februarja sprožil predvsem zaradi pravne varnosti zaposlenih in zato, da bi prekinili agonijo, ker je hotel le nabiral dolgove. A tudi od februarja se škoda še povečuje. Pušenjakova je zato upnike (Hit ima za 750.000 evrov, največji, NKBM, pa 1,4 milijona evrov terjatev) junija pozvala, naj založijo denar za vzdrževanje, s čimer bi preprečili nadaljnje propadanje hotela. “Pripravljeni smo bili prispevati svoj del,” zatrjuje Piciga. Ker pa se ostali upniki niso strinjali, je vse skupaj padlo v vodo.

Piciga zdaj obljublja, da bo Hit prispeval, da ne bi nastala še večja škoda. “Hit ni največji upnik, smo pa edini, ki smo izrazili željo pomagati. Od stečajne mase sicer ne pričakujemo ničesar, bomo pa predlagali, da se upniki usedemo in dogovorimo, kako bi ohranili, kar se še da. S stečajno upraviteljico smo stalno v stiku,” zagotavlja. Treba bo poskrbeti za izklop centralne napeljave, da v primeru zmrzovanja ne bi začela puščati, in zagotoviti čiščenje snega s strehe.

Za Bovec bo prihodnji mesec dni odločilen. 16. decembra bo predvidoma nova dražba premoženja ATC Kanin, sredi januarja pa se napoveduje nova dražba hotela Kanin.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano