Zbogom, milijoni EU?

Namesto da bi v šempetrski bolnišnici že gradili urgentni center, niti izvajalcev še niso izbrali. Še več, zaradi pritožbe se bodo s tem ukvarjali revizorji. Voda teče v grlo, zdaj je že veliko vprašanje, če ga bodo sploh pravočasno zgradili. 3,7 milijona evrov iz EU lahko splava po vodi, z njimi pa tudi urgentni center.

Namesto, da bi delavci že gradili urgentni center, se bodo s tem ukvarjali revizorji. Milijoni iz EU so že resno ogroženi ...
 Foto: Leo Caharija
Namesto, da bi delavci že gradili urgentni center, se bodo s tem ukvarjali revizorji. Milijoni iz EU so že resno ogroženi ...  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > V šempetrski bolnišnici so si obetali, da bo ministrstvo za zdravje izvajalca na razpisu izbralo že lani jeseni. A se je spet zalomilo. Kot že velikokrat pred tem. Prvo gradbeno dovoljenje so namreč pridobili že leta 2008, denar je v državni blagajni najprej bil, potem ga ni bilo, potem so našli denar EU, prilagajali so dokumentacije in gradbeno dovoljenje. Pa tudi to ni bilo dovolj, da bi se gradnja do danes začela. Zaposleni, vodstvo in ostali organi zavoda so večkrat zaskrbljeno opozorili, da teče voda v grlo in zastoj lahko ogrozi naložbo.

Vodstvi šempetrske bolnišnice in zdravstvenih oblast Furlanije - Julijske krajine naj bi v kratkem podpisali sporazum, ki bi porodnicam z italijanske strani meje omogočal porode v Šempetru, stroške pa bi plačala italijanska zdravstvena zavarovalnica. to je postalo aktualno, ker so pred kratkim ukinili porodnišnico v Gorici. Direktor Žiberna je potrdil, da sporazum pripravljajo. “Predvidevamo, da bo sporazum dokončan v tem tednu,” je v torek pojasnil za PN, a ni hotel razkriti nič več.

Letos spomladi so na ministrstvu za zdravje po šestih mesecih od objave razpisa le sprejeli odločitev. So izbrali izvajalca? Ne. Zaradi, kot so se izrazili, “nepopolnih prijav”, so izločili vse štiri ponudbe podjetij, ki bi gradile urgentni center - SGP Zidgrad, IMP PPS v skupni ponudbi s Kolektorjem Koling ter CPG, Strabag in VG5. Napovedali so, da se bodo pogajali in da naj bi, če ne bo zapletov, začeli graditi junija.

Pred kratkim pa je udarilo kot strela z jasnega. Urgentnega centra še ne bodo gradili, saj se je znova zalomilo. Na ministrstvu so namreč prejeli zahtevo za revizijo. “Za načrtovani urgentni center v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica je bil objavljen javni razpis brez predhodne objave. Ministrstvo na razpisu med štirimi ponudniki ni izbralo nobenega. Na postopek s pogajanji se je prijavil en izvajalec. 26. junija je bil sprožen zahtevek za revizijo postopka. Ministrstvo za zdravje bo pripravilo odgovor na revizijski zahtevek in ga odstopilo v reševanje Državni revizijski komisiji,” so za PN skopo pojasnili na ministrstvu, za kar so porabili teden dni časa. Na revizijski komisiji so zatrdili, da zahtevka še niso prejeli.

Vse skupaj bi bila še ena zgodba o pritožbah in revizijah, ki so v Sloveniji vse pogostejše, če ne bi bilo pomembnega detajla: približno 6,5 milijona evrov vreden urgentni center, za gradnjo in opremljanje katerega bo bolnišnica plačala 2,7 milijona evrov, ostalo pa država prek Evropskega sklada za regionalni razvoj, mora biti končan do konca prihodnjega leta, sicer je zelo verjetno, da bodo 3,7 milijona evrom iz EU lahko rekli le zbogom. In s tem tudi urgentnemu centru. “Zadeve ne komentiram, ker postopek vodijo na ministrstvu,” je vse, kar je za PN pripravljen povedati direktor bolnišnice Darko Žiberna. Prav tako so se v molk zavili na ministrstvu, kjer so se odgovorom na vprašanja PN, ali je zaradi zamud ogroženo sofinanciranje iz EU in ali menijo, da bodo sploh uspeli ujeti roke, gladko izognili ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano