Zavzeti za avtonomno deželo Primorsko

Regionalno usmerjena stranka Zveza za Primorsko ima novo vodstvo, nov slogan in zastavo. Še naprej pa ostajata glavna cilja stranke decentralizacija z bolj pravično delitvijo javnega denarja in ustanovitev enotne primorske pokrajine.

Novo ožje vodstvo Zveze za Primorsko ob prvič predstavljeni zastavi dežele Primorske Foto: Toni Kodric
Novo ožje vodstvo Zveze za Primorsko ob prvič predstavljeni zastavi dežele Primorske Foto: Toni Kodric

VIPAVA > Na sobotnem 14. kongresu Zveze za Primorsko (ZZP) je vodenje stranke prevzel Danijel Božič, ki je napovedal bolj odločno prizadevanje za dosego zastavljenih ciljev. Na kongresu so izvolili tudi novo ožje vodstvo stranke, ki ga zdaj zastopa polovica žensk. Slogan stranke so iz starega “Edina prava primorska stranka” spremenili v “Za avtonomno deželo Primorsko”.

Na kongresu so razvili tudi modro-belo zastavo dežele Primorske. V njeni sredini je grb, ki simbolizira sonce kot vir življenja, Triglav in morje, ter grozd, ki nakazuje pripadnost zemlji in kulturo oziroma preživetje na tem prostoru.

Denar razdeliti po tretjinah

Regionalizem in decentralizacija države ostajata osrednja programska iztočnica ZZP. Kot so poudarili na kongresu, je zaradi vsak dan bolj izrazite centralizacije države za prebivalstvo izven osrednje ljubljanske regije to daleč najbolj zaskrbljujoč problem. Zato zahtevajo, da se zaradi zgodovinskih, kulturnih, gospodarskih, narodno obrambnih in številnih drugih razlogov ustanovi Avtonomna dežela Primorska s posebnim statusom v okviru Republike Slovenije, ki bo pravi sogovornik sosednjima Deželi Furlaniji Julijski krajini in Istrski županiji.

S tem je povezana tudi pravična delitev javnega denarja po tretjinah med občine, dežele in državo, kot je to urejeno po Evropi. “Pri nas pa se od denarja, ki se 100-odstotno steka v Ljubljano, v občine zaenkrat vrne le 12 odstotkov,“ je povedal zdaj že nekdanji glavni tajnik stranke Aleksander Lemut, ki se je po petih mandatih skupaj s predsednikom Pavlom Gregorčičem umaknil iz ožjega vodstva, oba pa ostajata še naprej aktivna člana stranke.

Bliže ljudem

V razpravi je bilo slišati tudi pobude, da se mora stranka ljudem približati z bolj konkretnim zavzemanjem za skupne primorske težave, kot so na primer drugi tir, problematika odvoza odpadkov, problematika vojaških vaj na vadbišču Poček, ki se ne tiče le Pivke in Postojne, ampak tudi Portoroža, kjer zaprejo letališče vsakič, ko vojska zasede Poček, ipd.

“Z opozarjanjem na nekaj takih konkretnih problemov je treba pritegniti ljudi,” je menil prvi podpredsednik stranke Bogdan Lulik. Na kongresu so seveda govorili tudi o tem, kako nastopiti na predčasnih državnozborskih volitvah. Del članstva se zavzema za to, da gredo na volitve samostojno, saj bi lahko le tako odločno predstavili svoje temeljne programske zahteve, del pa navija za povezave, ki bi stranki lahko zagotovile poslanca ali dva v državnem zboru in s tem možnost vplivanja na državno politiko. Za odločitev o tem, kako in s kom, če s kom, so si vzeli v stranki teden dni časa.

NACE NOVAK


Najbolj brano