Zatiskanje oči ne pomaga

V pričakovanju odprtja pro bono ambulante v Novi Gorici se lahko osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja po nasvete in napotke obrnejo v Svetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Vipavi.

Sodelavka v vipavski Svetovalnici Anja 
Mislej Foto: Alenka Tratnik
Sodelavka v vipavski Svetovalnici Anja Mislej Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Svetovalnica deluje v okviru Slovenske filantropije v prostorih Hiše Sadeži družbe v Vipavi, dvakrat mesečno, vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu med 8. in 11. uro. Projekt financira ministrstvo za zdravje, vipavska pisarna pa ima trenutno zagotovljeno delovanje do septembra letos. Podobno kot v drugih svetovalnicah v Sloveniji tudi v Vipavi dejavnost koordinira lokalni sodelavec. V Vipavi je to Anja Mislej, študentka podiplomskega študija socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Čeprav v Svetovalnici ni gneče, to ne pomeni, da tovrstne problematike na zgornjem koncu Vipavske doline ni. V regiji je namreč po nekaterih podatkih brez zdravstvenega zavarovanja okrog 650 ljudi različnih starosti, poklicev in statusov, med njimi je veliko obrtnikov in prekernih delavcev, ki ne zmorejo plačevati prispevkov in zavarovanj. “Številni med njimi ne vedo, kam naj se obrnejo, nekatere je sram priznati situacijo, v kateri so se znašli. A za vse je pomembno, da vedo, katere storitve jim vseeno pripadajo. Občanom svetujemo in jih napotimo na prave naslove. V kratkem bo to tudi pro bono ambulanta v Novi Gorici. Pomagamo jim lahko tudi pri pripravi drugih obrazcev, vlog in dopisov,” pojasnjuje Mislejeva.

Zato je njeno trenutno delo usmerjeno predvsem v informiranje občanov in vzpostavljanje sodelovanja z zdravstvenim domom, patronažno službo, centrom za socialno delo, humanitarnimi organizacijami in hišo za brezdomne v Ajdovščini. Mislejeva ob tem poudarja še na težavo, na katero marsikdo pozabi: “Dolg se ne izbriše. Eno je, da zdravstvena kartica ne bo sprejeta in boš moral plačati obisk pri zdravniku. Drugo pa je, če se neplačani računi kopičijo. Tedaj iz majhnega problema nastane velik. Ena od rešitev je lahko obročno odplačevanje. Ljudje morajo čimprej storiti vse, kar lahko. Odlašanje je najslabša pot in lahko pripelje do tega, da finančna uprava zaseže premoženje.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano