Učenci so morali zaradi razlitega broma zapustiti šolo

Učiteljici kemije je zgodaj popoldne v učilnici iz rok padla epruveta s pol decilitra broma, ki se je razlil po parketu in začel hlapeti. Razliti madež je takoj pokrila, učence spodila iz razreda, nato pa so v naslednjih desetih minutah iz šole evakuirali vse šolarje ter otroke iz vrtca. Razliti brom je tako predčasno prekinil pouk in varstvo na dornberški šoli.

Pouk in počitek na dornberški osnovni šoli je včeraj predčasno končalo pičlih 50 mililitrov bromove tekočine. Foto: Oš Dornberk
Pouk in počitek na dornberški osnovni šoli je včeraj predčasno končalo pičlih 50 mililitrov bromove tekočine. Foto: Oš Dornberk

DORNBERK > Nenavadna nesreča se je zgodila ob pol dveh, ko je učiteljica po pouku kemije iz razreda hotela odnesti epruveto s 50 mililitri tekočega broma. Tik preden je zapustila razred, ji je na pragu učilnice epruveta zdrsnila iz rok, padla na tla in se razbila. Ker je brom relativno nevarna snov, katerega hlapi dražijo grlo in oči, je vse učence s hodnika takoj napotila iz šole, sama pa je madež takoj pokrila s papirnatimi brisačami ter poklicala hišnika in ravnateljico.

Brom je pri sobni temperaturi rdeče-rjava hlapljiva tekočina, za človeka škodljiva, saj njegovi hlapi dražijo oči in grlo. Bromaceton uporabljajo kot solzivec. Da smrdi, govori že njegovo ime, ki izhaja iz grške besede bromos, kar pomeni smrad. V stiku z vnetljivim materialom lahko povzroči požar, na koži pa pusti globoke in boleče rane. Razjeda tudi les, pluto, barvila in gumo ter celo raztaplja zlato.

V naslednjih nekaj minutah so po ukazu ravnateljice Dragice Vidmar iz šole začeli evakuirati vse šolarje, ki so bili ravno pri kosilu, in tudi vse otroke iz vrtca, ki so večinoma spali. Ravnateljica je povedala, da so šolo zapustili prav vsi. “Ko smo prišli na kraj, so bili že vsi zunaj. Zato vsa pohvala tako učiteljem kot učencem,” je njene besede potrdil vodja izmene novogoriških poklicnih gasilcev Sebastjan Kozar.

Štirim novogoriškim gasilcem se je pridružilo še nekaj prostovoljnih kolegov iz Dornberka. Opremljeni z dihalnimi napravami so skupaj vstopili v šolo in v razred ter najprej pošteno prezračili prostore. Nato so na madež nasuli nekaj vpojnega peska in počakali, da so se prostori nekoliko prezračili. Nato so odstranili dober kvadratni meter parketa, ki ga je brom že začel razjedati, in vse krpe, pesek ter parket, kar je bilo v stiku z bromom, zaprli v posebno plastično posodo. Ponjo so pozno popoldne prišli delavci podjetja Kemis.

“Je pa precej smrdelo,” nam je povedal Kozar. “Zato smo pustili kar precej časa vse odprto, pustili pa smo, da se prostori zračijo tudi prek noči.” Po napovedih naj bi pouk na dornberški šoli jutri potekal nemoteno, spomin na dogodivščino z bromom pa jim bo ostal na tleh učilnice. Je pa učiteljica, ki ji je epruveta zdrsnila iz rok, odšla na preventivni pregled v novogoriški zdravstveni dom. “Z njo je vse v redu,” nam je zvečer potrdila ravnateljica.

DANIJEL CEK


Najbolj brano