Zaprto za burjo in neznosno vročino

Če bo šlo vse po predvidevanjih, bodo otroci iz Renč in okolice jeseni vstopili v šolo z okni, ki tesnijo, s streho telovadnice, ki ne pušča, z bolj izoliranimi zidovi. To naj bi namreč uredili med poletjem, v okviru še ene od zdaj popularnih energetskih obnov javnih stavb.

V novem šolskem letu bo tudi telovadnica v Renčah predvidoma “novejša”. Foto: Igor Mušič
V novem šolskem letu bo tudi telovadnica v Renčah predvidoma “novejša”. Foto: Igor Mušič

RENČE > V tamkajšnji šoli so lani že posodobili sistem ogrevanja in kotle na kurilno olje zamenjali s tistimi na lesno biomaso. Ravnatelj Bogomir Furlan nima podatkov, kako se je to obrestovalo pri stroških za ogrevanje. Tega niti ni mogoče natančno izračunati, ker so šolo obenem dozidali in jo torej povečali.

Koliko bo ustanova po za letos predvideni energetski izboljšavi dveh od štirih njenih stavb privarčevala, Furlan prav tako težko oceni. Obljubljeni učinki so namreč eno, pravi, če se posameznik poigra s preračunavanjem stroškov za ogrevanje in hlajenje pred popravilom neke stavbe in po njem ter stroškov popravila, pa lahko ugotovi čisto nekaj drugega.

Burja piha skozi

Vendar to še ne pomeni, da dela, ki naj bi jih med počitnicami izvedli v oziroma na leta 1984 zgrajenem delu šole in na telovadnici, niso potrebna. Težav namreč ne manjka.

“Ko piha burja, se zavese ob oknih postavijo vodoravno,” je ravnatelj slikovito opisal, kako “tesnijo” okna novejšega dela šolskega kompleksa. Hkrati, pravi, jih ni več mogoče niti obnavljati. “Ob vročih dneh je v stavbi neznosno,” nadaljuje sogovornik, in niti klimatske naprave ne morejo vsega rešiti. Telovadnica pa ima povrh vsega streho, ki pušča, česar s krpanjem niso uspeli odpraviti.

Jeseni naj bi bilo vsega tega konec. V okviru naložbe, ocenjene na skoraj 372.000 evrov (brez DDV), so namreč predvideli zamenjavo stavbnega pohištva na dveh omenjenih poslopjih, obnovo pročelij z namestitvijo izolacije ter obnovo kritine telovadnice.

Javno naročilo predvideva, da bi moralo biti vse to narejeno v dveh mesecih, torej med počitnicami. Za zdaj izvajalec del še ni dokončno znan, saj so v upravi občine pred dnevi šele odpirali ponudbe in postopek izbiranja še ni zaključen.

Kot so pojasnili v upravi Občine Renče-Vogrsko, je najugodnejši ponudnik obnovo šole pripravljen izvesti za nekaj več kot 320.000 evrov z vštetim DDV. Večino denarja za naložbo, skoraj 259.000 evrov, so v Bukovici dobili na javnem razpisu za energetsko obnovo stavb v javni lasti.

Pouk septembra vsekakor bo

Furlan se nadeja, da se bo tokrat uresničila prvotna napoved in bodo 1. septembra otroci lahko sedli v že prenovljene in očiščene učilnice. Lani, ko je bilo tam čez poletje prav tako gradbišče, se ni končalo tako. Dela so se zavlekla, razlaga ravnatelj, razmere v šoli niso dovoljevale pouka, za čiščenje so namesto izvajalca morali poskrbeti zaposleni v zavodu, kasneje so se pokazale tudi določene napake pri izvedbi in podobno.

Kljub številnim težavam in nevšečnostim pa so se po besedah sogovornika organizirali tako, da se je lahko “šola spet začela”. In tudi letos bo tako. Če učilnic ne bi mogli začeti uporabljati v začetku septembra, ima Furlan, kot je dejal, izdelan rezervni scenarij. Pouk se bo zagotovo začel takrat, ko se mora začeti, pribija.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano