Zaprti cesti Lokvarjem povzročata preglavice

Lokvarji se že dolgo pritožujejo, da sta pozimi državni cesti Lokve - Čepovan in Lokve - Predmeja zaprti. Država namreč ne poskrbi za pluženje. Zato so pisali v Ljubljano, naj odgovorni odslej poskrbijo, da bosta zanje pomembni prometnici prevozni. Možnosti za to pa je za zdaj malo.

Cesta do Čepovana je za Lokvarje zelo pomembna, a kaj, ko je pozimi velikokrat zaprta, ker je direkcija za infrastrukturo ne pluži. In kljub pozivom nič ne kaže, da jo bo.  Foto: Mitja Marussig
Cesta do Čepovana je za Lokvarje zelo pomembna, a kaj, ko je pozimi velikokrat zaprta, ker je direkcija za infrastrukturo ne pluži. In kljub pozivom nič ne kaže, da jo bo.  Foto: Mitja Marussig

LOKVE > Med Lokvami in Čepovanom se domačini zdaj, ko je sneg skopnel, sicer že vozijo, pravi predsednica KS Lokve-Lazne Anja Rijavec. Ko pa je snega več, sta omenjeni prometnici zato, ker ju ne plužijo, dobri kvečjemu za adrenalinsko sankanje proti Čepovanu ali pa za turni tek na smučeh. V službo pa morajo obvezno čez Trnovo. In to je srž problema, na katerega opozarjajo.

Kot poudarja Rijavčeva, Lokvarje od Predmeje loči 12 kilometrov, a ker morajo po cesti naokoli, skozi Vipavsko dolino, se jih nabere kar 50. To povezavo hkrati uporabljalo tudi obiskovalci Trnovskega gozda, željni oddiha, in podobno velja za regionalko Lokve-Čepovan. Ta pa še toliko bolj služi domačinom. “Nekateri se v Čepovan vozijo v službo, starejši k zdravniku, enega otroka starši vozijo v vrtec,” razloge, zakaj si želijo prevozni cesti tudi v snegu, našteva sogovornica. Dodaja, da kratka pot do Čepovana meri pet kilometrov, naokrog čez Trnovo pa 25 do 30. Najbolj se to pokaže ob klicih na številko 112.

“Ko je ob suhi zimi leta 2012 na Lokvah izbruhnil požar, so čepovanski gasilci do sem po makadamski cesti prispeli v desetih minutah, po poti naokoli pa bi jih potrebovali 35 do 40,” pravi Rijavčeva. Poudarja, da je vsem jasno, kaj razlika pomeni. In tudi to sta pred časom upravi Mestne občine Nova Gorica na dušo položila svetnika Edbin Skok in Aleš Dugulin, ko sta predlagala, naj Lokvarje podpre pri njihovih prizadevanjih. V KS so na prehodu v februar Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) opozorili na problem in prosili, da bi v prihodnje cesti splužili vsaj po sneženju.

Uprava občine je želje Lokvarjev prenesla direkciji. Hkrati so se o tem pozanimali pri vzdrževalcu državnih prometnic CPG Nova Gorica. A odgovor ni spodbuden.

V CPG so povedali, da DRSI za zimsko vzdrževanje ceste razvršča v šest prednostnih razredov in tiste v šestem zaradi racionalnosti ob snegu zapre. V ta “paket” na severnem Primorskem poleg omenjenih dveh cest ne sodijo le navidez še manj pomembne, kot so Kuščarji - Livek, Čepovan - Trebuša, Strmec - Mangart. Na enakem je tudi regionalka čez Vršič, pa na Bovškem že leta opozarjajo, da jih to hudo ovira.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano