Zaprli so svoje, a ujezili ljudi

V centru Kobarida, na občutljivem območju, kjer so zdravstvena postaja z lekarno in dializni center, je nastal neroden zaplet. Stanovalci bloka Mateličeve 6 so z rampo zaprli dostop do svojega parkirišča, s tem pa tudi najbolj lagoden dostop do zdravstvene postaje. Občani so razburjeni, stanovalci pa so se pripravljeni pogovarjati, a čakajo na predloge občine.

Rampa varuje zasebno parkirišče, ki je dopoldne prazno, dostop do zdravstvene postaje pa zdaj ni možen. Stanovalci so se pripravljeni pogovarjati, a čakajo na predlog občine.  Foto: Neva Blazetič
Rampa varuje zasebno parkirišče, ki je dopoldne prazno, dostop do zdravstvene postaje pa zdaj ni možen. Stanovalci so se pripravljeni pogovarjati, a čakajo na predlog občine.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > V Kobaridu je pred dnevi nastal vik in krik, ker obiskovalci zdravstvenega doma, lekarne in dializnega centa ne morejo več z avtomobilom do vhoda. Lastniki zemljišča, stanovalci v bloku Mateličeva 6, so namreč postavili zaporo, ker jim je dovolj gneče na njihovem parkirišču. Pravijo, da je dostop do zdravstvene postaje možen tudi z druge strani, za hotelom Hvala. Ker gre za občutljivo lokacijo, se bodo o možnih rešitvah in kompromisih v kratkem vsi vpleteni pogovorili.

Sodišče je dalo prav stanovalcem

Stanovalci so nam povedali, da je funkcionalno zemljišče njihovo od leta 1997, ko so ga kupili od kobariške tovarne. Vedno je bilo vsem na razpolago, zato pa oni marsikdaj na svojem niso našli prostora za parkiranje. O lastništvu je razsojalo tudi sodišče. Višje sodišče je lani avgusta dalo prav stanovalcem, ki pravijo, da njihova parcela z ničemer ni obremenjena, tudi z interventnim dostopom ne. Po njihovem vedenju naj bi potekal ulici za hotelom Hvala, so povedali.

Pred mesecem dni so zato namestili rampo, od petka dalje je zaprta. Odprejo jo lahko le stanovalci s kartico. Obiskovalci in zaposleni v zdravstvenem domu zdaj parkirajo, kjer vedo in znajo.

Za ostarele in gibalno ovirane so zagotovili dva invalidska vozička, da jih spremljevalci lahko prepeljejo preko zemljišča v lasti stanovalcev Mateličeva 6 do vhoda zdravstvene postaje. Pojavlja se tudi vprašanje, kako bi gasilci prišli zraven v primeru požara.

Župan: treba bo najti kompromis

Župan Robert Kavčič je zaradi tega zapleta občane z javnimi pismom obvestil, da bodo kar se da hitro poiskali rešitve. “Ob potresni sanaciji zdravstvene postaje smo zasnovali glavni vhod na južni strani z intervencijsko potjo mimo bloka na Mateličevi 6, kjer so bila s prometnim znakom označena parkirišča s pravili parkiranja. Posluževali so se jih tudi zaposleni v zdravstveni postaji. Odločitev stanovalcev se nam zdi nesprejemljiva in je ne podpiramo. Gre za zapiranje intervencijske poti, ki vodi do ustanove, ki rešuje življenja,” pravi župan. Dodaja pa, da gre za zasebno zemljišče, kar je treba tudi spoštovati. “Skratka, treba bo najti rešitve, kompromis. S stanovalci se dogovarjamo za pogovor,” v pismu sporoča župan. Dodatno je za Primorske novice povedal, da je občina stanovalcem vedno šla na roko s parkirnim redom, da so bila parkirišča od 16. ure dalje na voljo samo njim. Stanovalci pa odgovarjajo, da pravil nihče ni upošteval. Pojasnjujejo še, da v ponedeljek na sestanek na občino niso prišli, ker so vabilo dobili šele v petek in niso imeli časa, da se organizirajo. Kot pravijo, so občini to tudi sporočili.

Vsi ostali dostopi so slabši

Tudi direktor Zdravstvenega doma Tolmin Dušan Taljat upa, da bodo odpravili zaplet: “Vsaka druga pot do zdravstvene postaje je slabša. Ta dostop je direkten. Gre za absurden zaplet oviranja dostopa do javne ustanove. Zdaj naša vozila parkirajo vse naokoli, smo kot nekakšni vsiljivci. Hitre rešitve ne vidim. Morda bo treba urejati drug dostop. Nesprejemljivo je, da bi bolne ljudi z invalidskimi vozički vozili do vhoda.”

Očitno bo nekakšen kompromis treba najti. Morda za začetek vsaj to, da bi reševalna vozila imela kartico za odpiranje rampe, ko gre za reševanje življenj.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano