Zapora je tokrat “zalegla”

Do Golega Brda in sosednjega Brega, ki ležita na skrajnem severozahodu slovenskega dela Brd, zdaj le vodi urejena cesta preko Italije.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

GOLO BRDO > Predstavniki Občine Dolenje z županom Diegom Bernardisem na čelu, Goriške pokrajine, dežele Furlanije, Občine Brda z županom Francem Mužičem in drugi so se zbrali na nekdanjem mejnem prehodu Mirnik - Golo Brdo. Prerezali so trak na obnovljeni kratki cesti, ki povezuje dve vasi in ob tem prečka mejo z Italijo ter je bila od oktobra lani zaprta.

Zgodba o obnovi je dolga, kot je povedal Bernardis, se je začela že leta 1997, po sprožitvi plazu na cesti. Takrat je ostala zaprta dve leti, Bricem tostran meje pa je ukrep vzbujal tudi sume, da je nameren. Ker predhodno so po cesti Italijani prihajali k Golobrčanom v trgovino, mesnico, na črpalko in turistično kmetijo, med zaporo pa so vse dejavnosti, razen kmetije, zamrle. Obenem so vaščani, pa čeprav jih je malo, bili dalj časa brez znatno krajše povezave z ostalimi Brdi in Goriško, kot je tista, ki vodi le po slovenskih tleh. Bojazen, da se bo zgodovina ponovila, so se začele pojavljati tudi tokrat, ker se je vse vleklo. A danes so vsi slavili.

Župan Dolenja je izpostavil, da so reševali upravne zaplete, zaradi katerih je obnova trajala veliko več, kot predvideno, predvsem pa so zaključili dejansko leta 1997 začeti projekt, ki je prinesel vozišče, razširjeni na 5,6 metra, utrjeno in zavarovano bankino ter urejena odvodnjavanje in razsvetljavo. Tako on, kot Mužič in drugi pa so seveda govorili o pomenu prometnice za povezovanje med sosedi, kakor za turizem. AS


Najbolj brano