Zapora je odrezala planino

Zaradi sanacije plazovitega strmega brega bo lahko cesta v dolino Polog zaprta tudi mesec dni. S tem bodo v stiski mnogi. Kako bodo oskrbovali planino Polog z živino, se bodo sproti dogovarjali. Turistično zelo obiskana cerkvica sv. Duha v Javorci je do nadaljnjega zaprta. Tudi lovci bodo težje prišli do glavnega lovišča na vrhuncu lovne sezone. Potrpeti bodo morali tudi številni sprehajalci in tekači.

Kako bo med zaporo možen dostop  do planine Polog, kjer 
bodo krave pasli še do 20. oktobra, in tudi za lovce, se morajo 
še dogovoriti.  Foto: Neva Blazetič
Kako bo med zaporo možen dostop do planine Polog, kjer bodo krave pasli še do 20. oktobra, in tudi za lovce, se morajo še dogovoriti.  Foto: Neva Blazetič

POLOG > Da bo treba plazovit teren nad cesto, približno štiri kilometre od Zatolmina proti Pologu, sanirati, je bilo pričakovano. Občina Tolmin je pripravljala dokumentacijo na podlagi geoloških ogledov. A jih je narava prehitela. Ko se je po deževju 15. septembra plazoviti teren premaknil, so morali ukrepati.

Te dni na širšem območju odstranjujejo v žledu poškodovano drevje, nato bodo utrjevali brežino. “Z odstranitvijo dreves jo bomo razbremenili. Sanirati bo treba na dolžini okoli 30 metrov in do dvanajst metrov v breg. Nad cesto bo treba zgraditi podporne zidove in brežino zavarovati z mrežami. Geolog bo stalno pregledoval teren in sproti bomo ugotavljali, kaj vse je treba narediti,” pojasnjuje Darko Hrast iz Občine Tolmin.

Nosijo glavo naprodaj

Trenutno je po cesti možno priti v Polog, toda to je nevarno početje, zlasti zdaj, ko v bregu delajo. Zdrsi so možni, na cesto je denimo priletela dva kubična metra velika skala. Kdor hodi ali vozi mimo kritičnega odseka, nosi glavo naprodaj. Težko ali nemogoče pa je domačinom preprečiti, da gredo mimo, ker je v Pologu planina z 21 kravami in lovni revir. Ko bodo začeli delati s težkimi stroji, pa prehod ne bo mogoč oziroma se bodo morali nekako uskladiti s tistimi, ki nujno morajo v Polog.

“Na planini bomo, odvisno od vremena, do 20. oktobra pasli živino. Z vpletenimi v sanacijo se bomo dogovorili, kako bo s prehodi mimo gradbišča. Sreča pa je, da na planini siri Milan Zalašček z domačije pri Zastenarju, ki je na oni strani plazu, torej zanj dostop ni nevaren,” pojasnjuje solastnik planine Polog Viktor Rutar.Kot pravi, v sezoni namolzejo okoli 60.000 litrov mleka in iz njega naredijo okoli 5500 kilogramov sira. Lani so ga mimoidočim prodali 600 kilogramov. “Zdaj je mleka manj, le okoli 200 litrov na dan. Ker v teh razmerah sira ni možno prodajati, ga bodo zainteresirani lahko kupili pozneje, ko ga bomo pripeljali v Žabče in razdelili med tiste, ki imajo živino na planini.” Živino tam pase pet solastnikov od skupno 30 in pet najemnikov. Zanimanje za pašo je veliko in zato je dobrodošlo, da bodo cesto do nje čim bolj zavarovali. S podpornimi zidovi so jo utrdili po potresu leta 1998, ko so planino tudi obnovili. Tudi domačijo pri Blekovih, v kateri pa nihče stalno ne živi, lastniki pa skrbijo zanjo in urejajo okolico.

Poleg tega bodo v težavah tudi lovci LD Tolmin, ki imajo v Pologu in okoliških hribih najpomembnejši lovski revir z več kočami. Cesta bo zaprta v času, ko je vrhunec sezone lova, ki traja od septembra do konec decembra. “Mi smo dolžni v skladu s koncesijsko pogodbo izpolniti plan z odstrelom divjadi, sicer nam grozi kazen do 120.000 evrov,” je izpostavil starešina LD Tolmin Branko Leban.

Cerkvica sv. Duha je zaprta

Ker je cesta zaprta, je LTO Sotočje predčasno zaprl cerkvico sv. Duha iz prve svetovne vojne. Do konca septembra je običajno odprta vsak dan, v oktobru pa ob vikendih in praznikih. “Zaradi nekega drugega plazu na cesti proti Pologu je bila cesta zaprta že konec junija in v juliju za dva tedna, kar je tudi nam povzročilo izpad. Če bi do zdrsa prišlo sredi poletja, ko je cerkvica odprta vsak dan, bi bila težava še večja kot zdaj, ko se obisk umirja. Toda izpad bo,” napoveduje v.d. direktorice Mateja Leban. Zaradi zaprte ceste so nedostopna izhodišča za številne planinske poti, ki iz Pologa vodijo v visokogorje.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano