Zamudi ne bodo gledali v zobe

Osebe z motnjami v razvoju so se načakale, a bodo končno dobile nove prostore. Novi objekt varstveno delovnega centra (VDC) v Novi Gorici bodo odprli prihodnji teden, uporabniki dnevnega centra se bodo vanj vselili julija, tisti v bivalne enote pa kasneje.

Nov VDC, ki se je rojeval pod nesrečno zvezdo, je končno zgrajen in tik pred odprtjem.  Foto: Leo Caharija
Nov VDC, ki se je rojeval pod nesrečno zvezdo, je končno zgrajen in tik pred odprtjem.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Novi VDC v Sedejevi ulici, ki sta ga gradila država in novogoriška občina, naj bi dokončali že v začetku februarja, nato so napovedali, da se bo gradnja zamaknila za nekaj tednov, mestna občina pa je nazadnje nov objekt direktorici VDC Tei Leban predala pred slabim mesecem dni.

Prve delavnice julija

Kljub temu center, na katerega na Goriškem nestrpno čakajo že dve desetletji, še niso odprli za uporabnike. “VDC bomo uradno odprli prihodnjo sredo. Prostori se še opremljajo, stekle bodo prve delavnice. Računamo, da bi julija začeli delati,” zdaj napoveduje Lebanova in pojasnjuje, zakaj so se zadeve zavlekle: “Oprema prihaja tako rekoč dnevno, razpis zanjo pa je bil objavljen zelo pozno.”

Najprej bodo uporabniki napolnili dnevni center. “Opremo bomo začeli nameščati takoj po otvoritvi,” napoveduje Lebanova. Tja se bo iz solkanske enote VDC preselilo 34 oseb z motnjami v razvoju, ki lahko opravljajo manj ali bolj zahtevna dela in bivajo doma. Prostora pa bo še za 15 dodatnih oseb, ki se v VDC doslej niso mogli vključiti, ker ni bilo dovolj mest. Prav ti najbolj nestrpno pričakujejo odprtje.

Bivalne enote prilagajajo uporabnikom

Prav tako, morda pa še bolj nestrpno odprtje objekta pričakujejo osebe z motnjami v razvoju, ki zmorejo ob podpori skrbeti zase in bodo v VDC dobile nov dom. Mnogi so zdaj nameščeni v prenatrpanih prostorih v Stari Gori, kjer je center namenjen rehabilitaciji po poškodbah glave. Za urejanje 22 bivalnih enot pa so si v VDC vzeli nekoliko več časa. “To pa zato, ker se z uporabniki pogovarjamo o njihovih željah in se jim skušamo čim bolj prilagoditi,” razlaga Tea Leban.

Ena od največjih prednosti, ki jih prinaša novi objekt, je, da bodo lahko tudi fizično ločili izvajanje programa pomoči za osebe z motnjami v razvoju in za osebe po možganski poškodbi, ki si zdaj delijo prostor v Stari Gori. Kot poudarja Lebanova, so potrebe oseb z motnjami v razvoju v marsičem drugačne kot oseb po možganski poškodbi, zato je “dobro, da sta programa razdeljena.” Prvi se selijo v Novo Gorico, drugi ostajajo v Stari Gori.

V Solkanu bo zaposlitveni center

Tudi pred pol leta obnovljena solkanska enota VDC ne bo ostala prazna. Tam naj bi namreč v kratkem začel delovati zaposlitveni center z zaščitenimi zaposlitvami in programi socialne vključenosti. “Delodajalci bodo s tem lahko prišli do potrebne kvote invalidov, ker obstoječi programi ne pomagajo pri tej kvoti,” je pred kratkim pojasnila Lebanova in napovedala, da že imajo predviden program, saj njihova stavba v Stari Gori potrebuje čiščenje in pranje. Veliko je del, ki jih zdaj opravljajo zunanji izvajalci. Prenovljena stavba je tako urejena, da bi lahko v trenutku postala pralnica oziroma bi v njej lahko stekel normalen proizvodni program. Obenem bodo skušali vse potencialne uporabnike, ki so zdaj zaradi prostorske stiske doma, vsaj enkrat na teden pripeljati v dnevno varstvo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano