Zaljubil se je v Log, zdaj bi tja pritegnil premožne tujce

Hotel Šola ne spreminja le imena, ampak tudi podobo in ponudbo. Nov najemnik, podjetje Mrkeuro, ima velike načrte, razmišlja tudi, da bi ga kupil. Kot napoveduje lastnik Rostyslav Mikhnevych iz Ukrajine, bodo v hotel in s tem tudi v obnovljeni Log pod Mangrtom, ki ga je pred poldrugim letom razoral plaz Stovže, začeli prihajati Skandinavci, bogati Ukrajinci, Rusi ... Domačini pozdravljajo novost, od katere si tudi zase obetajo več denarja.

Nov najemnik je že in bo še vlagal denar   v prenovo  hotela Alpine. Pravi, da že zdaj razmišlja 
o odkupu.  Foto: Arhiv Občina Bovec
Nov najemnik je že in bo še vlagal denar v prenovo hotela Alpine. Pravi, da že zdaj razmišlja o odkupu.  Foto: Arhiv Občina Bovec

LOG POD MANGRTOM > Hotel v lasti Občine Bovec in Razvojne zadruge Log pod Mangrtom je z novim imenom Alpine in delno preurejen pred dnevi odprl vrata. “V te prelepe kraje sem se na mah zaljubil. Naše načelo je tesno sodelovanje z lokalnim okoljem, imamo načrte za preurejanje stavbe in dodatno ponudbo,“ je ob odprtju povedal direktor in solastnik podjetja Mrkeuro, državljan Ukrajine Rostyslav Mikhnevych. Glede na to, da so objekt najeli od občine, je županu Valterju Mlekužu obljubil doprinos k turističnemu razvoju okolja.

Log, odskočna deska za poslovneže

Mikhnevycha je v Log pod Mangrtom pripeljal poslovni partner Erik Melihen, ki je prevzel vodenje hotela. Kot pravi, imajo tesne naveze s skandinavskim turističnim trgom. “Glede na to, da ima direktor, ki je v Ukrajini lastnik 300 lekarn, številne poslovne partnerje, bodo prihajali poslovneži iz Ukrajine, Rusije ...Povezali smo se z domačimi agencijami, goste bomo vozili v Benetke, Postojno, Piran, Portorož, načrtujemo izmenjavo z avstrijskimi hoteli ...”

Tudi preureditve imajo v mislih, pravi Melihen: “Pozimi bomo v apartmaje namestili savne, prenovili bomo zgornjo restavracijo, da bo v njej 70 sedežev. Takrat bo tudi ponudba hrane pestra in vrhunska.”

Mojster priprave pic in kuhar, specialist za žar, prihajata iz Neaplja, zato iz kuhinje že diši po napolitansko. Melihen pravi, da so se trudili pri iskanju delavcev iz domačega okolja, vse od Nove Gorice do Bovca, vendar niso uspeli.

Stavbo z 12 sobami in 32 posteljami je s potresnim denarjem in posojili zgradila razvojna zadruga. Plaz Stovže pa je prekrižal turistične načrte, kreditov niso mogli odplačevati. Takrat je kot solastnik vstopila Občina Bovec. Poskusili so s štirimi najemniki, a so vsi po vrsti obupali.

Najemnino so plačali za dve leti

Zaupanje vliva dejstvo, da je najemnik v dogovorjenem roku poravnal najemnino za dve leti vnaprej, da je pristal na celoletno poslovanje in da je najprej iskal delavce iz domačega okolja. V dogovoru z občino je objekt pred odprtjem delno preuredil. Novost je krušna peč za pice, ki jo je izdelalo neapeljsko podjetje. Postavili so jo v spodnji restavraciji. Uredil so spodnji zunanji prostor z vrtom in pogledom na Loške stene. “To se mi zdi najboljša popotnica za sodelovanje in dokaz, da ima najemnik resne načrte. Skupaj z njim upamo na kar se da dobro poslovanje,” se nadeja župan.

Ker je hotel v dvetretjinski lasti Občine Bovec in tretjinski lasti Razvojne zadruge Log pod Mangrtom, je interes okolja za dobro poslovanje razumljiv. Če bo šlo uspešno naprej, si občina in zadruga dolgoročno lahko obeta 1300 evrov najemnine na mesec ali pa kupnino. Ko so hotel pred časom poskušali prodati, so zanj zahtevali 630.000 evrov, v drugem poskusu pa 15 odstotkov manj.

Domačini pozdravljajo Alpine

Sicer pa v Logu že dolgo let v dobrem in slabem vztrajata motel Encian, poleg katerega pozimi obratuje smučišče, tam pa urejajo tudi tekaške steze, in gostišče Mangrt. Anton Trstenjak iz Enciana skupaj z domačini pozdravlja novost: “Če bo gostov več, bomo vsi od tega imeli več. Če bodo prihajale večje skupine, si jih bomo lahko tudi razdelili. V zadrugo je včlanjenih veliko domačinov in vsi upajo, da se bo tokrat dobro obrnilo.”

Direktor zadruge v času gradnje hotela Žarko Mlekuž pa dodaja, da so sicer upali, da bo hotel Šola najel domačin: “Vendar v Sloveniji to očitno ne gre. Vsak z dobrim namenom je dobrodošel in vse kaže, da v tem primeru je tako. Če bo nov najemnik hotel kupil, bodo zadruga oziroma njeni člani dobili tretjino. Lahko si bodo razdelili, še bolje, če bodo vlagali v nove pridobitve za vse.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano