Zagovornika na Severnoprimorskem do zdaj potrebovalo 26 otrok

Leta 2007 se je v nekaterih slovenskih mestih, med njimi tudi Novi Gorici, začel pilotni projekt Zagovornik - glas otroka. Delovanje se je v naslednjih letih iz Centra za socialno delo razširilo tudi na centre v Tolminu, Idriji in Ajdovščini. V teh letih je pomoč zagovornikov v regiji potrebovalo 26 otrok, med njimi največ iz Nove Gorice.

V Sloveniji je trenutno aktivnih 51 zagovornikov, njihovo delo 
pa usklajuje sedem koordinatorjev. Foto: Istock
V Sloveniji je trenutno aktivnih 51 zagovornikov, njihovo delo pa usklajuje sedem koordinatorjev. Foto: Istock

NOVA GORICA > “Zagovornik lahko otroku pomaga, da je slišan, zagotavlja možnosti aktivnega sodelovanja otroka pri odločanju o njegovi usodi, ga seznanja z vsemi informacijami, njegovimi možnostmi in izbirami,” je projekt predstavila novogoriška zagovornica otrok Majda Pušnar.

Od začetka delovanja pilotnega projekta so zagovornika postavili približno 500 otrokom v državi. “V večini primerov, ki smo jih obravnavali, so bili postopki povezani z zakonsko zvezo, stiki s starši, skratka ta družinska problematika, kjer običajno vsi tisti, ki odločajo, posvetijo vso pozornost enemu in drugemu staršu, otroka pa ob tem nekako pozabijo. Tukaj zato želimo, da se otroka sliši, da pove mnenje in da se njegovo mnenje tudi upošteva,” je povedal vodja projekta in namestnik varuha človekovih pravic Tone Dončič.

Pilotni projekt zagovornika otrokovih pravic, ki se je začel leta 2007, naj bi trajal le kakšni dve ali tri leta. To področje naj bi takrat zamenjal zakon, ki bi uredil to področje. Zakonodaje na tem področju še vedno ni, obljubljeno pa je njeno sprejetje v roku naslednjega leta ali dveh, je na današnji predstavitvi še povedal Dončič.

“Varuh je leta 2013 o zagovorništvu otrok pripravil posebno poročilo, ki ga je predal tudi državnemu zboru. Slednji je poročilo tudi obravnaval in že leta 2013 sprejel sklep, naj vlada pripravi poseben zakon o zagovorništvu. Leta 2016 tega zakona še vedno ni, ampak pričakujemo, da bo to do konca letošnjega leta to pripravljeno in da bomo imeli prihodnje leto to zadevo normativno urejeno,” je še dejal Dončič.

V Sloveniji je trenutno aktivnih 51 zagovornikov, njihovo delo pa usklajuje sedem koordinatorjev. Na območju severnoprimorske regije se je v začetku izobraževalo za zagovornika 12 kandidatov, trenutno pa na tem območju delujejo le štiri zagovornice. Do tako velikega osipa verjetno prihaja tudi zaradi tega, ker je delo prostovoljno, naporno in zahteva veliko potrpljenja in prostega časa, je prepričana Pušnarjeva.

Zato bodo v letošnjem letu izvedli novo izobraževanje za zagovornike, ki naj bi tudi v prihodnje pomagali mladoletnim otrokom v stiskah.

STA


Najbolj brano