Zagnanemu delu je sledila kazen

Čeprav so od občine dobili malo denarja, so krajani KS Dole z delom in samoprispevki asfaltirali več odsekov javnih cest. Ker bo občina za vzdrževanje zdaj dala več denarja le skupnostim, kjer je več makadamskih poti, se čutijo opeharjene in zahtevajo enakopravnost.

Občina je v Dolah lani  plačala  rekonstrukcijo odseka lokalne ceste v Dolah, a je krajane 
spravila v slabo voljo z zmanjšanjem količine  denarja za vzdrževanje javnih poti.  Foto: Saša Dragoš
Občina je v Dolah lani plačala rekonstrukcijo odseka lokalne ceste v Dolah, a je krajane spravila v slabo voljo z zmanjšanjem količine denarja za vzdrževanje javnih poti.  Foto: Saša Dragoš

DOLE, IDRIJA > Občina je lani krajevnim skupnostim (KS) za vzdrževanje skupne komunalne rabe, v primeru vaških skupnosti zlasti javnih poti, prvič namenila različne zneske na kilometer poti.

To so krajani Dol in Gor ocenili kot nepravično. Zato so s pismom, pod katerega se jih je podpisalo 162, od župana Bojana Severja zahtevali, naj občina spet poenoti kriterije, in pojasnilo, čemu kar naenkrat razlikovanje krajanov.

Ostali so brez tretjine denarja

Krajani Dol so v preteklosti, ko je KS še bila pravni subjekt, poti vzdrževali s prostovoljnim delom. Zanje prejeti denar so plemenitili tudi s samoprispevki in asfaltirali deset kilometrov javnih poti v zaselkih. Po centralizaciji vseh računov KS na občini in prenosu vzdrževanja javnih poti Komunalo Idrija, je Dolam ostalo še 14.500 evrov (leto prej 21.000 evrov) za vzdrževanje javne infrastrukture.

“Denar je bil razdeljen po nepojasnjenem merilu. Prepričani smo, da je bila delitev enakega zneska na kilometer javne poti vsem KS pravična. S tem denarjem smo ravnali maksimalno gospodarno. Sedaj pa nas občina, oziroma vi, župan, za dobro delo kaznujete z odvzemom 30 odstotkov denarja in z njegovo razdelitvijo skupnostim, ki, razen vzdrževanja poti, nimajo česa pokazati,” so zapisali.

Izračunali so, da so Dole (in še štiri vaške skupnosti) lani dobile 630 evrov za vzdrževanje kilometra poti, KS Kanomlja in Črni Vrh pa po 1500 evrov. “V obdobju samostojne Slovenije se je prvič zgodilo, da ste, gospod župan, KS razdelili v dve skupini po načelu, da se tistim brez svetnika v svetu občine denar odvzame in razdeli tistim, ki svetnike imajo,” so si znižanje podpore razložili Dolani in izrazili razočaranje nad svetniki liste KS. Obetali so jim namreč zastopanje vseh krajanov, a so nemo pripomogli k soglasnemu sprejemu nepravične odločitve.

Ne gre za razlike med krajani, ampak med cestami

Prerazporeditve z zahtevanim rebalansom letošnjega proračuna niso dočakali. “Ne gre za razlikovanje krajanov. Tudi v lanskem in letošnjem proračunu smo denar za vzdrževanje poti preračunali na kilometer cest. Ker pa je vzdrževanje makadamskih cest dražje od asfaltiranih, so skupnosti z več makadama dejansko dobile nekaj več denarja. To smo krajanom Dol tudi pisno pojasnili,” je povedala svetovalka uprave občine Bojana Oblak.

Če ima Oblakova glede različne cene za vzdrževanje prav, imajo prav tudi Dolani. Denar jim je odnesla minula zagnana prostovoljna asfaltacija javnih poti. Dejstvo, da so lani v njihovi KS posodobili odsek ceste med Gorami in Dolami (to je bila največja občinska cestna naložba), jih ne bo odvrnilo od vztrajanja pri zanje pravičnejši delitvi denarja. Ker so, kljub reorganizaciji KS, svoje poti še vedno pripravljeni, pogosto pa tudi primorani vzdrževati sami, županu predlagajo, naj poveča količino denarja za to delo in naj v proračun vrne ukinjeno postavko za asfaltacijo javnih poti. “Zahtevamo, da izpolnite zaveze, ki ste jih dali skupaj s predstavniki občine na sestanku v KS Dole leta 2013. V nasprotnem primeru naj občina KS vrne status pravne osebe,” zaključujejo Dolani.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano