Uprli so se gradnji transformatorske postaje sredi vasi

Čeprav je sprva kazalo, da bi se lahko tudi zaiskrilo, Žagarji skupaj z Občino Bovec in Elektro Primorska na miren način iščejo lokacijo za novo transformatorsko postajo. Elektro bi jo postavil sredi vasi pri otroškem igrišču in šoli, kar domačinom ni po godu. Najraje bi jo videli pri čistilni napravi, kar pa tehnično ne gre. Zato bodo skupaj iskali najboljšo možno rešitev.

Elektro bi trafo postajo gradil pri drevesih tik ob cesti, 
domačini je tam nočejo in zato skupaj iščejo novo lokacijo.

  Foto: Arhiv Občina Bovec
Elektro bi trafo postajo gradil pri drevesih tik ob cesti, domačini je tam nočejo in zato skupaj iščejo novo lokacijo.  Foto: Arhiv Občina Bovec

ŽAGA > “Presenetilo nas je že to, da smo za gradnjo relativno velikega objekta s tlorisom štiri krat 2,5 metra izvedeli po naključju, ko smo z občinskimi strokovnimi službami reševali nek povsem drug problem. Takrat je tudi župan Valter Mlekuž zaznal, da zadeve s trafo postajo niso dorečene in zato soglasja za gradnjo ni podpisal,” pojasnjuje predsednica krajevne skupnosti (KS) Žaga Tina Fratina Žagar.

Kot pravi, niso proti novi transformatorski postaji, so proti lokaciji v neposredni bližini igrišča in šole. “Uprli smo se, ker vemo, da imamo v okolici vasi veliko prostora in po našem mnenju ustreznejše lokacije,” pravijo na Žagi.

Fratina v imenu sokrajanov izpostavlja glavne argumente proti: “Gre za velik objekt, ki bi zastiral preglednost v križišču in s tem povečal nevarnosti v prometu, predvsem pa je preblizu šolskega igrišča in osnovne šole in bi s sevanjem predstavljal slab vpliv na zdravje otrok in degradacijo okolja.”

Z namenom, da zadevo razčistijo, je pred nekaj dnevi župan s sodelavci vse vpletene zbral pri športnem igrišču in jim prisluhnil. Direktor poslovne enote Tolmin Silvo Rutar opozarja, da je novo postajo v vsakem primeru treba nekje zgraditi: “Obstoječa je stara že 85 let in tehnično ni več ustrezna. Ne zadošča več potrebam odjemalcev, obremenitve presegajo njene zmogljivosti. Z novo bi pokrivali aktualne in bodoče potrebe v vasi.”

Kot pravi, je načrtovana lokacija tehnično optimalna, ker bi po njihovih izračunih omogočila enakomerno distribucijo električne napetosti do vseh odjemalcev. “Ker jo domačini ne sprejemajo, bomo iskali druge rešitve. Njihovi želji, da bi jo gradili pri čistilni napravi, pa ne bomo mogli ugoditi, ker je tehnično nesprejemljiva.” Poudarja, da postaje z zgolj 20 kilovolti napetosti ne vplivajo na zdravje ljudi. Strokovna literatura jih v tem pogledu sploh ne obravnava, ker so vplivi zanemarljivi. “Naša izbrana lokacija ne bi smela biti moteča, saj objekt ne bi zakrival pogleda na cesto, je oddaljen od šole in v celoti pod nivojem igrišča. Kakorkoli, na podlagi meritev bomo predlagali druge lokacije in iskali kompromis.”

Župan Mlekuž dodaja: “Zame so osnovna celica občine ljudje in ne infrastruktura. Tudi ta primer je pokazal, da lahko gradnjo infrastrukture, ki je sicer nujno potrebna za čim bolj udobno življenje, prilagajamo potrebam in zahtevam občanov, interesom občine in investitorjev. Vesel sem, da nisem podpisal soglasja, saj bomo zdaj skupaj iskali in našli pravo rešitev.” Župan se zaveda, da vedno ni mogoče najti vsem všečnega kompromisa: “Vendar je vredno poskusiti. Največkrat se rešitev najde. Le pogovarjati se moramo. Primer na Žagi je dokaz, da to zmoremo.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano