Začeli z izvajanjem rekonstrukcij dojk po operaciji raka

V splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici letno opravijo približno 100 operacij bolnic z rakom na dojki. Center za zdravljenjem raka na dojki deluje v bolnišnici vse od leta 1985, v letošnjem letu pa so pridobili tudi kirurga specialista plastične in rekonstruktivne kirurgije, ki bo izvajal rekonstrukcije dojk po operacijah raka.

V splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici 
letno opravijo okrog 100 operacij bolnic z rakom na dojki. Foto: Nace Novak
V splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici letno opravijo okrog 100 operacij bolnic z rakom na dojki. Foto: Nace Novak

ŠEMPETER PRI GORICI > Prvo operacijo s takojšnjo rekonstrukcijo dojke so v šempetrski bolnišnici opravili pred kratkim, je na današnji novinarski konferenci povedal novi kirurg specialist Mitja Oblak, in bolnica po operaciji že uspešno okreva.

Pri izbiri načina kirurškega zdravljenja v bolnišnici upoštevajo obseg bolezni in želje bolnic po ohranitvi dojke.

"Sledimo principom minimalno invazivne kirurgije in odstranjujemo netipne spremembe dojk pod ultrazvočno kontrolo. Odstranimo tipen tumor z varnostnim robom ali se odločimo za odstranitev dojke," je o načinih kirurškega zdravljenja raka na dojkah povedala vodja odseka za bolezni dojk Alenka Zavrtanik Čelan.

Z zaposlitvijo Oblaka v šempetrski bolnišnici lahko ponudijo bolnicam tudi različne rekonstrukcije dojk, od takojšnjih rekonstrukcij po odstranitvi rakavega tkiva ali cele dojke do odložene rekonstrukcije z lastnim tkivom ali silikonskim vsadkom.

"Z rekonstrukcijami dojk bomo našim pacientkam pomagali izboljšati samopodobo in kakovost življenja po onkološkem zdravljenju tudi v estetskem in funkcionalnem smislu," je še povedala Zavrtanik Čelanova.

Vodja odseka za bolezni dojk je še povedala, da dobro sodelujejo z radioterapevti in drugimi specialisti na ljubljanskem Onkološkem inštitutu, kamor pošiljajo bolnice na pooperativno obsevanje. Obenem pa v šempetrski bolnišnici izpolnjujejo vse pogoje za zdravljenje tudi tistih bolnic z rakom dojk, ki jih odkrijejo v državnem diagnostičnem programu Dora. Te so sedaj vabljene na kirurški poseg in pooperativno zdravljenje v Ljubljano.

"Imamo kadrovske in prostorske pogoje ter smo zanesljivi strokovnjaki, ki bi z zdravljenjem raka dojk, odkritih na Primorskem, bodisi v državnem programu Dora ali v redno delujočih ambulantah za bolezni dojk, lahko razbremenili kolege na Onkološkem inštitutu Ljubljana in s tem pripomogli k skrajševanju čakalnih vrst za operacije," je še povedala Alenka Zavrtanik Čelan.

STA


Najbolj brano