Začeli so, pot bo še dolga

Na Mostu na Soči upajo, da se bodo svojemu rojaku, pisatelju Ivanu Preglu, oddolžili tudi z ureditvijo spominske sobe. Pot bo še dolga, denar bo treba iskati tudi na razpisih. Zbirati so ga začeli s prodajo ličnega koledarja za leto 2015.

Denar za ureditev spominske sobe Ivana Pregla na Mostu na Soči nabirajo tudi s prodajo ličnega koledarja.
Denar za ureditev spominske sobe Ivana Pregla na Mostu na Soči nabirajo tudi s prodajo ličnega koledarja.  

MOST NA SOČI > Ideja je nastala v Kulturnem društvu Ivan Pregelj. Pobudnica je bila slavistka Danica Taljat. Koledar so skupaj s turističnim društvom izdali v nakladi 650 izvodov. Prodajajo ga po osem evrov.

“Tudi v preteklosti smo že izdajali koledarje z vsebino, ki se nanaša na Most na Soči. Lani je prinašal freske Toneta Kralja iz cerkve sv. Lucija. Letos pa ne črpamo iz podedovanega. Odločili smo se, da damo priložnost domači umetnici Tinki Volarič ,” pojasnjuje članica društva Ana Hawlina.

Tinka Volarič, sicer kulturna antropologinja, ilustratorka in pesnica, je v koledarju posrečeno sestavila svoje ilustracije in odlomke iz Pregljevih besedil. Koledar so poimenovali Okna v jutro, prinaša pa še odlomke iz del Otroci sveta, Misli, Tolminci, Gospod Mimogrede in St. Mauruspruck.

V kulturnem društvu se zavedajo, da spominske sobe ne bodo mogli urediti od danes na jutri. Najprej morajo odkupiti prostor. V hiši, kjer je Pregelj živel, to ne bo možno, obstaja pa možnost v hiši v neposredni bližini. “Spominsko sobo smo si zamislili kot živ prostor, kjer bi se ljudje zbirali, brali. Bila naj bi nekakšna čitalnica,” pojasnjuje Hawlina. Člani društva, v katerem deluje tudi mešani pevski zbor, so voljo pokazali. Kdaj in kako bodo izbrskali denar za nadaljevanje projekta, pa je za zdaj še v zraku.NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano