Za zdravje množično na trg

Gneča na tretjem Dnevu zdravja je potrdila, da občani tega ne zanemarjajo. Zdravstveni dom je za osrednjo temo izbral zdravo prehrano.

 Šolarji so postregli z malico,  ki so jo pripravili v sodelovanju s 
Kendovim dvorcem. Foto: Saša Dragoš
Šolarji so postregli z malico, ki so jo pripravili v sodelovanju s Kendovim dvorcem. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Več sto občanov je v soboto na Mestnem trgu pomerilo holesterol, tlak in krvni sladkor in se o rezultatih posvetovalo z zdravniki. Gneča ni bila nič manjša v preventivnih delavnicah, ustvarjalnicah in pred stojnicami z zdravo hrano ali vsaj napotki za njeno uživanje.

Domači Zdravstveni dom, ki dan prireja s podporo Kolektorja, je znova dobil potrdilo, kako pomembna vrednota je zdravje za občane.

Zdravi hrani, ki je bila rdeča nit preventivnega dne, so se na delavnicah že prej poglobljeno posvetili v vrtcih in šolah. V idrijski osnovni šoli so v okviru delovne sobote pripravili zdravo malico, jo postregli v prijetnem okolju, pripravili zabojčke in sadili začimbe, te predstavili na informativnih kartončkih in izdelali prehranske piramide.

Celostno je bila hrana predstavljena na Mestnem trgu. Dovolj je je bilo v pravljicah, risbicah in kulturnem programu, ki so ga oblikovali učenci in dijaki vseh šol. Gojenci vrtcev so svoje risbice že prej razstavili v Zdravstvenem domu. S stojnic so jo ponujali domači pridelovalci, šole, varstveno delovni center in številna društva ali pa so o njej vsaj osveščali. Sočasno s hrano pa še o številnih drugih preventivnih aktivnostih, ki sodijo k zdravemu življenju.

“V Dan zdravja je prostovoljna vpeta okrog polovica zaposlenih v Zdravstvenem domu. Vsako leto nas je več, še hitreje pa raste število obiskovalcev. To nas veseli in obvezuje k pripravi preventivnih dejavnosti. Zato širimo tudi krog društev, zavodov, vrtcev in šol, ki so vedno pripravljena na sodelovanje,“ je bila zadovoljna organizatorka Maja Filipič.

SD


Najbolj brano