Za vsakega planinca bodo dobili en evro

Pri koči na planini Razor se bo jutri dogajalo ves dan. V okviru Zlatorogove transverzale ponosa Gremo v hribe bo Planinsko društvo Tolmin za vsakega obiskovalca prejelo po en evro. Porabili jih bodo za stroške pri zamenjavi dotrajanih akumulatorjev fotovoltaičnega sistema.

Pri koči večkrat pripravijo družabne dogodke.  Foto: Petra Vidrih
Pri koči večkrat pripravijo družabne dogodke.  Foto: Petra Vidrih

PLANINA RAZOR > “Poldrugo desetletje stare in povsem dotrajane akumulatorje smo že odstranili in nadomestili z novimi. Denar Pivovarne Laško nam bo še kako prav prišel za pokrivanje teh stroškov,” pravi predsednica Planinskega društvaTolmin Milena Brešan. Upajo, da bo obisk čim večji. Zlatorogova transverzala ponosa, ki jo Pivovarna Laško organizira že šest let pri kočah po Sloveniji. Z njo prispevajo denar za trajnostni razvoj v okolju in družbi.

Tolminski planinci vsa leta skrbijo, da koča z 89 ležišči ne onesnažuje okolja. Odplake prečiščujejo z biološko čistilno napravo. Njena ureditev je bila nujna, saj relativno lahko dostopno kočo v povprečju letno obišče približno 10.000 planincev in pohodnikov.

Leži na stičišču Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti in Slovenske geološke poti, ponaša pa se tudi s certifikatoma okolju in družini prijazna. Odprta je od 20. junija do 20. septembra, spomladi in jeseni ob vikendih in tudi po dogovoru.

Ločeno in v svoji organizaciji na dogodek vabijo organizatorji Soča Outdoor festivala. Kolesarji bodo skupaj s somišljeniki izrazili podporo prizadevanjem za odgovorno sobivanje gorskega kolesarjenje in naravnega okolja, za urejanje zakonodaje, odpiranje poti ... Mimo koče naj bi v okviru festivala potekal Soča MTB maraton, vendar so ga morali zaradi zapletov z dovoljenji odpovedati.

Zaradi povečanega prometa bodo morali biti udeleženci na ozki dostopni cesti do planine Kuk izjemno previdni.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano