Za več reda in boljšo varnost

Ajdovska občina namerava uvesti več novosti pri upravljanju z občinskimi cestami. Med drugim napoveduje nove režime upravljanja z nekategoriziranimi cestami, po katerih poteka javni promet. Spremembe bodo tudi pri vzdrževanju javnih poti v krajevnih skupnostih in pri zaporah občinskih cest.

Po novem bo lahko ajdovska komunala poleg javnih  poti v 
obrtnih conah vzdrževala tudi  poti v  krajevnih skupnostih.  Foto: Alenka Tratnik
Po novem bo lahko ajdovska komunala poleg javnih poti v obrtnih conah vzdrževala tudi poti v krajevnih skupnostih.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V ajdovski občini je približno 260 kilometrov kategoriziranih občinskih cest. Od tega je približno 100 kilometrov lokalnih cest, 20 kilometrov mestnih ali krajevnih, dobrih pet kilometrov zbirnih krajevnih cest in 130 kilometrov javnih poti. Kdo in na kakšen način lahko upravlja z njimi, jih vzdržuje in kakšen je nadzor, je občina po daljši razpravi konec leta 2012 zapisala v novi občinski odlok.

Zdaj so na mizi nekatere spremembe in dopolnitve. S prvo namerava občina nekategorizirane ceste, po katerih poteka javni promet, umestiti v sistem cest, ki jih ureja lokalna skupnost.

Namen odloka je izboljšati varnost

V občinski upravi pojasnjujejo, da želi občina z odlokom zagotoviti varnost prometa po teh cestah, določiti njihovo urejanje in vzdrževanje, občanom zagotoviti neoviran dostop do njihovih nepremičnin, in določiti koridorje, po katerih se praviloma zagotavlja komunalna infrastruktura.

Po zakonu o cestah sodijo med nekategorizirane gozdne ceste, planinske in turistične poti, ceste, ki izpolnjujejo le nekatere, ne pa vseh pogojev za kategorizacijo, uvozi, dovozi, dostopi do objektov, tudi ceste in poti v zasebni lasti. Zato se zastavlja vprašanje, ali ima občina pravico določati gradnjo, upravljanje, vzdrževanje in nadzor nad cestami v zasebni lasti.

Direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc odgovarja: “Pomembno je ločiti nekategorizirane ceste, ki se uporabljajo za javni cestni promet, od ostalih nekategoriziranih cest, ki jih uporabljajo le določeni uporabniki oziroma lastniki teh površin. Gozdne ceste, planinske in turistične poti, na primer, niso predmet odloka o občinskih cestah.”

Druga težava so lahko nepopolne evidence o lastništvu. Direktorica občinske uprave pravi: “Še pred sprejetjem odloka načrtujemo izdelavo evidence, kjer bomo pregledali lastništva zemljišč. Tudi občina je lastnica večjega števila zemljišč, po katerih potekajo nekategorizirane ceste in se po njih odvija javni promet.”

Kot piše v osnutku dokumenta, ki so ga ajdovski svetniki v prvi obravnavi potrdili, lahko prenos nekategorizirane ceste med občinske predlaga lastnik ali pa pooblaščeni upravljalec. Prenos je mogoč, če je bila cesta v uporabi za javni promet najmanj zadnjih pet let, če se prenos opravi brezplačno, če je dolga najmanj 100 metrov ali je povezovalna in če služi kot dostop do najmanj treh stalno naseljenih objektov. Prenos mora na predlog župana potrditi občinski svet.

Mojca Remškar Planinc pojasnjuje: “Z Zakonom o cestah je promet na nekategoriziranih cestah dovoljen na način in pod pogoji, ki jih določijo lastniki. Tiste, ki se uporabljajo za javni promet, morajo biti vzdrževane tako, da so ob upoštevanju prometnih pravil in vremenskih razmer varne za udeležence v prometu. Z novim odlokom želimo tudi določiti varovalni pas ob nekategoriziranih cestah in predpisati minimalne pogoje za izvajanje posegov v prostor.” Novosti se obetajo pri vzdrževanju javnih poti v krajevnih skupnostih. Te bodo lahko v določenih primerih in ob soglasju občinskega sveta vzdrževanje prenesle na javno podjetje.

Zapore ob prireditvah tudi brez obvoza

Občina bo določila tudi podrobnejša merila za zaporo cest. Med drugim želi omogočiti popolno zaporo (do tri ure) zaradi prireditve tudi na cesti, kjer obvoz ni možen. Brez časovne omejitve bo taka zapora možna na prireditvenih območjih. Občani naj bi bili o zaporah po novem obveščeni prek spletnih strani.

Ne glede na dobre namene je iz opozicije že slišati pripombe. Nepovezani svetnik Angel Vidmar: “Nekategorizirane ceste so povečini v zasebni lasti in na zasebnih zemljiščih. Kako bo občina predpisala gradnjo, s kakšnimi pooblastili bo nadzorovala vzdrževanje teh cest? Občina zaradi prireditve nikomur ne sme omejevati gibanja. Zapore ceste brez obvoza ni in ne more biti, Zakon o cestah je jasen. Občane je treba o zaporah obveščati na krajevno običajen način in ne prek nekih spletnih strani.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano