Za uvod bodo Goričanom razdelili 256 tisočakov

Društva, krajevne skupnosti, zavodi, pa tudi podjetja iz petih od šestih goriških občin lahko praviloma manjše projekte, usmerjene v razvoj podeželja, prijavijo na prvi razpis za ta namen ustanovljene LAS V objemu sonca.

Lokalna akcijska skupina V objemu sonca ponuja denar za 
manjše projekte, usmerjene v razvoj podeželja. Na fotografiji 
Lokve na Trnovski planoti. Foto: Leo Caharija
Lokalna akcijska skupina V objemu sonca ponuja denar za manjše projekte, usmerjene v razvoj podeželja. Na fotografiji Lokve na Trnovski planoti. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Za projekte, ki bodo financirani preko goriške Lokalne akcijske skupine (LAS) V objemu sonca v obdobju do leta 2020, je rezerviran približno poldrugi milijon evrov, od tega skoraj 596 tisočakov iz evropskega kmetijskega sklada in 878 iz sklada za regionalni razvoj. To je bilo potrjeno septembra in po besedah predsednika skupine Andreja Markočiča je njeno vodstvo takoj, ko je bilo to mogoče, objavilo prvi javni poziv za sofinanciranje projektov, usmerjenih v razvoj podeželja.

S pred dnevi objavljenim pozivom (podrobno na www.las-vobjemusonca.si) bodo razdelili skoraj 256.000 evrov iz kmetijskega sklada EU. Denar je namenjen za manjše projekte, zanj se lahko potegujejo taki, ki so vredni od 5000 do 100.000 evrov, sodelujejo lahko društva, javne ustanove, krajevne skupnosti, tudi določena podjetja, kmetije in drugi z območja ožje Goriške (brez občine Kanal), tudi če niso člani akcijske skupine. Projekti morajo prispevati k ustvarjanju zelenih delovnih mest in k skladnemu ter vzdržnemu razvoju podeželja, z njimi pa naj bi odpirali delovna mesta, razvijali nove storitve, denimo za zeleni turizem, pomagali ranljivim skupinam.

Na javni poziv se je mogoče odzvati do srede, 25. januarja, za tiste, ki bi želeli sodelovati, pa bo prihodnja dva tedna šest delavnic o tem, kako in s čim se potegovati za ta denar. Prva bo v ponedeljek ob 16.30 na sedežu Občine Brda, druga v torek ob 17. uri v TIC Temnica, tretja v sredo ob 16.30 v dvorcu Coronini v Šempetru. Naslednje tri bodo v ponedeljek, torek in sredo, 12., 13. in 14. decembra, vse ob 16.30 v domu v Bukovici, v novogoriški mestni hiši oziroma Zeliščnem centru Grgarske Ravne.

Posamezni projekt bo sofinanciran do 70 odstotkov upravičenih stroškov (gre vselej za refundacije), manj kot 10.000 evrov vredni pa do 80-odstotno. “Tako smo sklenili, ker manjše projekte, ki pa so lahko vsebinsko pomembni, navadno prijavljajo društva, organizacije, ki nimajo toliko denarja in težje zagotovijo lastni delež,” je posebnost pojasnil Markočič. Dodal je, da so uvodoma temu namenili razmeroma majhen znesek tudi zato, ker bodo preizkušali ustreznost razpisnih pogojev in potencialne sodelujoče najprej seznanili z zahtevano dokumentacijo in s postopki. Kot napoveduje, pa bodo najbrž že spomladi objavili drugi poziv in zanj rezervirali znatno več, mogoče 800.000 evrov.

“Razpisi LAS so tisto, kar se najbolj približa ljudem, tudi ker gre za manjše projekte,” je še razložil Markočič in se pohvalil, da so v pretekli perspektivi sofinancirali 33 projektov.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano