Za urejanje cest bi najeli kredit

Proračun za letošnje leto, ki predvideva 12,6 milijona evrov odhodkov, je bistveno skromnejši od lanskega, ko je bilo izdatkov čez 20 milijonov. Lani so uspeli na razpisih dobiti rekordnih 6,5 milijona evrov, letos te možnosti skoraj ni. Zato v nezadolženi občini razmišljajo, da bi se v prehodnem obdobju vendarle tudi razumno zadolžili, predvsem za urejanje cest.

Ob stoletnici cerkvice v Javorci bodo ob strokovni podpori zavoda za varstvo kulturne dediščine polepšali njeno 
notranjost.

 Foto: Triglavski Narodni Park
Ob stoletnici cerkvice v Javorci bodo ob strokovni podpori zavoda za varstvo kulturne dediščine polepšali njeno notranjost.  Foto: Triglavski Narodni Park

TOLMIN > Po lanskoletnem neprijetnem zamiku, ko so proračun sprejeli šele maja, so letos v občinski upravi pohiteli in dokument v prvo branje ponudili proti koncu decembra, kar so svetniki pohvalili. Tokrat je župan Uroš Brežan k sodelovanju povabil vse stranke in liste, zato kljub nekaterim pomislekom in pripombam težav pri sprejemanju osnutka ni bilo. Potrdili so ga soglasno. Odlok bodo obravnavali sredi februarja.

Večjih naložb ne bo

Ker svetnike še najbolj skrbi skromna vsota denarja za občinske ceste, je Brežan obljubil: “Temeljito bom razmislil o morebitnem razumnem zadolževanju v prehodnem obdobju, ko čakamo na razpise nove finančne perspektive. Na tak način bi pridobili vsaj nekaj denarja za razvojne namene.” V nasprotju z mnogimi občinami je namreč tolminska nezadolžena. Poleg tega država ob krčenju denarja za lokalne skupnosti ponuja možnost ugodnega zadolževanja do treh odstotkov primerne porabe.

V aktualnih razmerah, ko je država Občini Tolmin (nezakonito) odtegnila 2,3 milijona evrov za skupno primerno porabo in ker se zmanjšuje možnost pridobivanja denarja na razpisih, ni pričakovati večjih naložb. Končali bodo tekoče zadeve, med drugim tudi prizidek k telovadnici šolskega centra. Župan našteva nekatere poudarke: “Dopolnili bomo občinski prostorski načrt, pripombe zbiramo že od leta 2014. Pripravili bomo prometno strategijo in lokalni program za mlade.” Načrtujejo gradnjo kanalizacije v Modrejcah in priklop na čistilno napravo na Mostu na Soči ter gradnjo kanalizacij na Kozarščah in Čiginju.

Spodbujali bodo gospodarstvo

Letos bodo za subvencioniranje obrestne mere gospodarstvu namenili 50.000 evrov, kar je 66 odstotkov več kot lani. Tako kot svetnik SD Gorazd Leban so še mnogi menili, da bi morali po zgledu številnih občin gospodarstvo spodbujati tudi z nižjimi komunalnimi prispevki. Postregel je z zaskrbljujočim podatkom, da je v tem času 700 delovnih mest manj kot leta 2008. Matjaž Žbogar (SLS) je opozoril, da v Občini Pivka za kvadratni meter parcele za gospodarstvo in to s komunalnim prispevkom vred zaračunajo 20 evrov. V obrtni coni pri Poljubinju cena znaša skoraj 25 evrov. Na voljo bo tudi denar za subvencioniranje naložb v kmetijstvu in turizmu. Ker lani razpisa ni bilo, so številni svetniki predlagali, da bi letos za to namenili zajetnejšo vsoto.

Kolesarska pot se daljša

Za urejanje festivalskega prizorišča na Sotočju bo šlo 40.000 evrov. Kot pravi odgovoren za okolje in prostor Miran Drole, bodo letos uredili makadamsko kolesarsko pot od mosta čez Tolminko do Vodivčka. “Država oziroma Direkcija RS za infrastrukturo obljublja, da bo kritičen odsek od Modreja do galerije uredila v letošnjem in prihodnjem letu. Za kolesarsko pot pod Modrejem so načrti pripravljeni, od centra Mosta na Soči do odcepa do Modreja pa imamo idejne rešitve.”

Svetniki so se spraševali, ali ne bi bilo možno, da bi občina sama okrepila prihodke, ki letos znašajo 11,2 milijona evrov. Razliko do 12,6 milijona odhodkov bodo prenesli iz minulega leta. Tu se zatika, ker s prodajo občinskega premoženja niso uspešni. Lani so prodali le desetino tega, kar so načrtovali.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano