Za trpeče in hrepeneče

Mestni muzej Idrija je 70. obletnico osvoboditve in svoj mednarodni dan v Partizanski bolnici Franja počastil s Pesmimi svobode. S svojimi in onimi iz različnih obdobij upora po vsem svetu so navdušile pevke zbora Kombinat. Publika, ki jim je pritegnila, je pesmi znala na pamet.

Uporniške Kombinatke v razširjeni sestavi s publiko v bolnici 
Franja. Foto: Saša Dragoš
Uporniške Kombinatke v razširjeni sestavi s publiko v bolnici Franja. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Popularen ženski zbor Kombinat s pesmimi upora proti krivicam in za vrednote je Pesem svobode zlil s sporočilnostjo Partizanske bolnice Franja. Prizorišče slavja 70. letnice osvoboditve in mednarodnega dneva muzejev, ki jo je v nedeljo pod bolnico pripravil Mestni Muzej Idrija, je spominjalo na najbolj obljudena spominska slavja. Spontano nadaljevanje koncerta v bolnici sami v razširjeni sestavi Kombinata s publiko je bilo petje za odprta srca.

Pomenu Franje, simbolu človečnosti in solidarnosti, edinstvene organizacije partizanskega zdravstva in tiska, ki je z zatirano slovensko besedo nagovarjal k uporu, se je v uvodu posvetila direktorica Mestnega muzeja Ivana Leskovec. Z zagotovilom, da bo muzej kot upravljalec ohranjal Franjo in Partizansko Tiskarno Slovenija živi in prav tak spomin na bolnico Pavla, da bodo lahko s svojo sporočilnostjo nagovarjale današnje in bodoče rodove.

Kombinatke so sporočila spomenikov in svoja lastna zlile v pesem za svobodo in proti vsem oblikam razčlovečenja. Pevka, novinarka našega časnika Maksimiljana Ipavec, je vsako pospremila z zgodovinskim in vsebinskim ozadjem. Upor s pesmimi, ki so nastale vsepovsod po svetu in v različnih obdobjih in oblikah teptanja človekovih pravic ali pa so jih za svobodo, trpeče in hrepeneče napisale same, je očitno tako zelo aktualen, da pregovorno težko predramljive Cerkljanske ni pustil v snu.

Publika, ki je pevkam z veseljem pritegnila in je prišla iz različnih koncev Slovenije, z besedili pesmi upora ni imela nobenih težav. V Franji sami se je skupaj s pevkami zbrala v razširjen zbor, ki je v spomeniku človečnosti prav tako srčno čisto tudi zvenel.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano