Za rdeče sorte 38, za bele 50 centov

Vipavski Agroind še ni dokončno v rokah ukrajinske trgovske družbe, a ta je z vodstvom družbe in kmetijske zadruge že dorekla ceno letnika. Za kilogram grozdja belih sort si lahko kmetje obetajo 50, za rdeče sorte pa 38 centov. Zadruga naj bi odkupila od 300 do 350 vagonov grozdja.

Cene za letošnji odkup grozdja so že znane. Foto: Leo Caharija
Cene za letošnji odkup grozdja so že znane. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Čeprav je junij že mimo, vipavski Agroind uradno še ni v rokah ukrajinske trgovske družbe. A razlogov za skrbi ni, pravi direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc, ki kot predsednik nadzornega sveta Agroinda začasno vodi tudi vipavsko družbo. “Na zadnjem sestanku z Družbo za upravljanje terjatev bank in investitorji smo podprli dosedanje postopke in se dogovorili, da formalnosti izpeljemo do konca septembra. Vsi pa si želimo pospešiti, da bi zadevo zaključili do trgatve. To je tudi velika želja bodočega lastnika, ki je doslej plačal dobro polovico kupnine,” napoveduje Bajc.

Presenečenja so sicer vedno možna, a po besedah Bajca so Ukrajinci resne namene z vipavsko kletjo in z vinogradništvom v Vipavski dolini napovedali že s plačilom prvega obroka lanskega letnika grozdja. V teh dneh naj bi sledil drugi in nato v dogovorjenem roku, do marca 2016, še vsi naslednji.

Upravni odbor zadruge je skupaj z Agroindom in v dogovoru z ukrajinskim partnerjem dorekel tudi cene letošnjega letnika. Za kilogram grozdja vseh belih sort bo vinogradnik v povprečju dobil 50 centov, za kilogram grozdja rdečih sort pa 36 centov. Sladkorna stopnja bo odločala v plus ali v minus.

V zadrugi napovedujejo dobro letino in se nadejajo, da so si z rednim plačilom in ceno povrnili zaupanje vinogradnikov v dolini. Pogodbe so poslali več kot 500 pridelovalcem, ti pa imajo za podpis na voljo še dva tedna. “Zanimanje je precejšnje in načrtujemo, da bomo odkupili od 300 do 350 vagonov grozdja. Še približno 150 vagonov grozdja bo iz vinogradov, ki jih obdeluje Agroind,” napoveduje direktor vipavske zadruge. AT


Najbolj brano