Za prenovo iščejo prostovoljce

V šempetrski bolnišnici se postopoma pripravljajo na povečano število italijanskih državljank, ki se bodo odločale za porod pri nas. Pritegniti jih nameravajo tudi s prenovo oziroma olepšavo porodnišnice. Strokovni direktor upa, da bodo pri tem pomagali domači obrtniki in podjetniki.

Strokovni direktor Marco Gergolet upa, da bodo pri olepšavi oddelka prostovoljno pomagali domači obrtniki in podjetniki Foto: Leo Caharija
Strokovni direktor Marco Gergolet upa, da bodo pri olepšavi oddelka prostovoljno pomagali domači obrtniki in podjetniki Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Sporazum med šempetrsko bolnišnico in deželo Furlanijo-Julijsko krajino, po katerem bo italijanskim državljankam stroške poroda plačal deželni zdravstveni sistem, je začel veljati pred dobrima dvema tednoma, zato ni realno pričakovati, da bi nosečnice z italijanske strani meje že trumoma drle rojevat v Šempeter.

“Povečanega obiska seveda še ni zaznati. Predhodno morajo namreč, med drugim, pridobiti potrdila s strani matične ustanove oziroma speljati določene birokratske postopke. Zadeve se premikajo. Treba pa bo počakati vsaj eno leto, preden bo v naši bolnišnici opravljenih sto porodov italijanskih državljank,” pravi strokovni direktor šempetrske bolnišnice Marco Gergolet.

Privabiti želijo tudi z lepšim videzom

V tem času pa se tudi v porodnišničnem oddelku pripravljajo na nekatere spremembe oziroma izboljšave, ki jih je Gergolet najavil že pred časom. Tudi na ta način naj bi po njegovem laže privabljali nosečnice z druge strani meje. Bolnišnica je namreč s svojimi storitvami na trgu in se mora temu prilagajati in izboljševati ponudbo.

“Načrtujemo predvsem tehnične izboljšave oziroma izboljšave infrastrukture, na primer obnovo ali zamenjavo vrat, oken in podobno. Oddelek je treba tudi prebarvati. Zdaj je 'socialističen', želimo pa si, da bi bolnišnica oziroma porodnišnični oddelek postal pacientkam prijazen, tako bi omogočili boljše počutje pacientk in obenem tudi zdravstvenega osebja,” pojasnjuje.

Ni denarja, radi bi prostovoljce

A denarja za vse ni dovolj oziroma so finančne zmožnosti bolnišnice precej omejene, saj bo treba pred olepševanjem videza poskrbeti za nujnejše zadeve, od opreme do zdravstvenega in sanitetnega materiala. “Zato smo precej odvisni tudi od donacij,” potrjuje Gergolet, ki si želi, da bi bolnišnici na pomoč priskočili domači podjetniki oziroma obrtniki in ostali. “Pridobiti skušamo ljudi, ki imajo določeno znanje in bi prostovoljno pomagali preurediti videz porodnišnice. Ne samo pleskarjev, pač pa tudi ostale profile, tudi, na primer, arhitekte in podobno. Primeri, ko prostovoljci enkrat na leto pomagajo preurediti oddelke, so po Sloveniji znani, na tak način so preuredili oddelke v Murski Soboti, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Kranju,” našteva Gergolet. In upa, da se bodo prostovoljci javili ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano