Za prašiča v smeteh ga čaka mastna kazen

Na Slapu ob Idrijci so bili pred dnevi zgroženi, ko so v zabojniku za embalažo zagledali ostanke celega prašiča. Tja jih je odložil nekdo, ki očitno ni med najbolj kultiviranimi. Komunala je zadevo prijavila inšpekciji. Če ga bodo dobili, bo mastno plačal.

Če  bodo našli tistega, ki je  v Slapu ob Idrijci zmetal ostanke pujsa v zabojnik za  plastiko, bo plačal mastno kazen.
Če bodo našli tistega, ki je v Slapu ob Idrijci zmetal ostanke pujsa v zabojnik za plastiko, bo plačal mastno kazen. 

SLAP OB IDRIJCI > “Takoj, ko so nas obvestili, smo zadevo prijavili pristojni inšpekciji. Menim, da domačini vedo, kdo je, toda treba je imeti dokaze. Če bodo nemarneža odkrili, bo mastno plačal, kar je v takih primerih edini šola, ker moralni poduk ne deluje. V Ljubljani je za tako dejanje za grožena kazen 800 evrov, v tolminski občini je nižja,” je zgrožen tudi direktor Komunale Berti Rutar.

Ob pogledu na ostanke prašiča se marsikdo sprašuje tudi, kakšen brezvestnež je odvrgel kosti z veliko mesa na njih, ki bi bile še uporabne. “Saj bi lahko juho skuhal iz njih,” se zgražajo ljudje. Bolj resno pa pripominjajo, da bi se lahko zgodilo, da bi živali ostanke lahko raznašale po celi vasi.

“Kdo je brezobraznež ne vemo, lahko zgolj ugibamo. Dokazov ni, ker je bil na delu ponoči. Morda bi bila ta zadeva vredna pozornosti policije,” pravi predsednica KS Slap ob Idrijci Špela Mrak, ki je zgroženo obvestilo obesila tudi na oglasno desko krajevne skupnosti.

Kot pravi Rutar, je tovrstne velike organske ostanke treba odpeljati v tolminsko klavnico, sprejemljivo je tudi odlaganje v biološke odpadke. Mrakova pa dodaja, da ljudje po stari navadi ostanke od kolin v veselje črvov tudi zakopljejo. Tudi v Idrijco jih mečejo, da se z njimi mastijo ribe. Oba načina nista sprejemljiva, sta pa boljša, kot odlaganje med plastično embalažo, pravi.

Rutar pojasnjuje, da se je kaj takega lahko zgodilo zato, ker imajo po nekaterih vaseh, tudi na Slapu, še vedno odprte zabojnike za plastiko. Vanje je na ilegalen način možno odložiti vse. Rešitev so tako imenovani “zvonci”, ki imajo premajhne odprtine. Njihovo nameščanje vsepovsod pa bi bilo predrago. “Tovrstne nemarnosti bomo v prihodnje preprečevali tako, da bomo tudi embalažo, tako kot ostanke odpadkov, pobirali od vrat do vrat. Na tak način zberemo že 95 odstotkov mešanih odpadkov. Vse manj bo možnosti, da bi nekulturni ljudje odpadke podtikali tja, kamor ne spadajo.”

Poudarja, da večina občanov zelo skrbno ločuje odpadke: “Letos so ljudje ločili več kot polovico odpadkov. Opažamo, da so še najmanj vestni na Bovškem. Gre za proces ozaveščanja in prepričan sem, da bo kmalu še boljše. Odprtih zabojnikov za ostanke odpadkov, ki so vaba za lene, praktično nikjer več ni.”

Napoveduje, da ostankov odpadkov kmalu ne bodo odvažali tedensko, temveč vsaka drugi teden. Se pa zaveda, da je to lahko problematično za družine z majhnimi otroki s plenicami in za ostarele, ki jih tudi potrebujejo. Iskali bodo rešitve za tovrstne primere. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano