Za obrat ABK ni bilo zanimanja

V Ajdovščini so danes izvedli prvo dražbo obrata ABK (armirano-betonskih konstrukcij) Primorja v stečaju. Za obrat, ki ga je stečajni upravitelj Rudolf Hramec dal v najem, na dražbi ni bilo kupca.

V Ajdovščini so danes izvedli prvo dražbo obrata ABK 
(armirano-betonskih konstrukcij) Primorja v stečaju. Foto: Alenka Tratnik
V Ajdovščini so danes izvedli prvo dražbo obrata ABK (armirano-betonskih konstrukcij) Primorja v stečaju. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Obrat ABK je ocenjen na slabih 7,5 milijona evrov, kolikor je bila tudi izklicna cena na dražbi. Vendar zanjo ni nihče vplačal varščine.

"Najprej bomo zbrali vtise iz tega postopka, pridobili določene informacije od ločitvenega upnika in se potem odločili, ali bomo nadaljevali s prodajo v celoti ob neki znižani ceni ali pa z delitvijo tega velikega obrata na posamezne funkcionalne celote in nato poskušamo najti primerne kupce za posamezne dele," je o prihodnjih postopkih povedal Hramec.

Po skoraj dveh letih po začetku stečaja Primorja so spomladi 2014 v tem obratu znova zabrneli stroji. To je bil sicer eden najbolj perspektivnih ostankov Primorja, o njem se je nekaj časa govorilo celo kot o jedru novega Primorja.

Proizvodnjo so takrat ob velikem interesu potencialnih najemnikov oživila tri podjetja. Stopar PGM iz Lokavca pri Ajdovščini je najel del nekdanjega obrata in začel proizvodnjo svežega betona ter betonske galanterije, družba PGM Hotič je najela linijo za izdelavo votlih betonskih plošč, del proizvodnih hal pa je v najem vzelo tudi podjetje CPG iz Nove Gorice.

Po stečaju ajdovskega gradbenega podjetja Primorje junija 2012 je stečajni upravitelj začel prodajati premoženje. Največ zanimanja je bilo sprva za delovne stroje in ostalo premično premoženje, zdaj pa povečini uspešno prodaja tudi nepremičnine. Za prodano premoženje in najemnine je Hramec iztržil že toliko, da je v celoti poplačal prednostne terjatve nekdanjih zaposlenih.

STA


Najbolj brano