Za obletnico žalostno obeležje

Društvo EKO Anhovo se je včeraj s pohodom ob kompleksu Salonita in z odkritjem obeležja na pokopališču v Kanalu poklonilo žrtvam azbesta.

S pohodom ob kompleksu Salonita in z odkritjem obeležja na 
pokopališču v Kanalu so se poklonili žrtvam azbesta. Foto: Arhiv Eko Anhovo
S pohodom ob kompleksu Salonita in z odkritjem obeležja na pokopališču v Kanalu so se poklonili žrtvam azbesta. Foto: Arhiv Eko Anhovo

ANHOVO > Člani društva in drugi se se zbrali v starem delu Anhovega ter jo mahnili mimo Gorenjega polja in Krstenic, ki ležita najbliže zdajšnji cementarni, do pokopališča v Kanalu. Uvodoma je Lidija Rahotina opisala zgodovino Anhovega in negativni vpliv tovarne nanj, med potjo so udeleženci dogodka lahko slišali, zakaj da bo milijonska naložba, ki se je je lotil Salonit in je vezana na rabo odpadkov kot goriva za proizvodnjo cementa, povečala onesnaževanje okolja, če poenostavimo.

Na cilju v Kanalu sta po spominskem poklonu žrtvam azbesta, ki bo tudi pri nas še kosil življenja, predsednik društva Bogomir Bavdaž in Andrejka Kumar odkrila spominsko obeležje. Po blagoslovu pa je aktivistka Lucija Mozetič v svojem govoru zbranim vlila poguma, naj se borijo za čisto okolje.

Obeležje, za katerega je kamen daroval Vojko Možina, KS Kanal pa ga je dovolila postaviti na svoje zemljišče, so odkrili ob 20. obletnici ukinitve proizvodnje azbestnih izdelkov pri nas. Hkrati so dogodek združili z dnevom državnosti, kar ima simbolični pomen. Pohod imajo namen ponavljati na pomlad, vsakič po drugi trasi, na vsakokratnem cilju pa da bodo sadili spominske lipe. AS


Najbolj brano