Za november sklicana nova skupščina za dokapitalizacijo Agroinda

Vodstvo Agroinda je za 17. november sklicalo dokapitalizacijsko skupščino, po kateri naj bi družba Vipavski vinograd v lasti ukrajinskega podjetja Demistone Holding postala edini lastnik vipavskega proizvajalca vin. Ukrajinci, ki so tudi največji upnik Agroinda, naj bi po skupščinskem predlogu pretvorili terjatve v kapital.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Vodstvo Agroinda predlaga izničenje osnovnega kapitala zaradi kritja prenesene izgube ter izgube tekočega leta v skupni višini nekaj več kot tri milijone evrov. S tem bi posledično izbrisali tudi vse obstoječe delnice.

Hkrati predlagajo, da bi družba Vipavski vinograd v Agroind vplačala 25.000 evrov v denarju in v lastniški delež pretvorila tudi vseh dobrih 4,7 milijona evrov terjatev do Agroinda, ki so jih Ukrajinci lani odkupili od Družbe za upravljanje terjatev bank. Tako bi bila po skupščini edini lastnik Agroinda družba Vipavski vinograd, ki obenem ne bo več upnik Agroinda. S tem naj bi zagotovili, da Agroind ne bo več insolventen.

Trenutno ima Vipavski vinograd okoli 94-odstotni delež v Agroindu, Vipa Holding v likvidaciji štiri odstotke, družba Vinakras pa 1,5-odstotni delež.

Ukrajinsko vodstvo Agroinda je novo skupščino sklicalo po tem, ko je višje sodišče v Ljubljani minuli teden ugodilo pritožbi lastnikov in že drugič razveljavilo stečaj družbe ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču v Novi Gorici, vendar pred drugim sodnikom.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je stečaj nad Agroindom prvič uvedlo konec maja letos, nato pa drugič v začetku avgusta. Za stečajnega upravitelja je sodišče pri obeh odločitvah imenovalo Andreja Perdana.

STA


Najbolj brano