Za nekatere bo ceneje, za druge dražje

V petih občinah ožje Goriške se zaradi predloga sprememb omrežnin obeta sprememba cen oskrbe z vodo. Za stanovalce v hišah bistvene razlike ne bo, gospodinjstva v blokih pa naj bi v povprečju plačevala nekaj evrov več na mesec. Ker se bodo zvišali fiksni stroški, bodo zvišanje cen bolj občutili varčni z vodo. Spremembe pa morajo potrditi še občinski sveti.

Ker so v zadnjih letih veliko vlagali v omrežje, naj bi občani plačevali več.  Foto: Leo Caharija
Ker so v zadnjih letih veliko vlagali v omrežje, naj bi občani plačevali več.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V novogoriški družbi Vodovodi in kanalizacija (VIK), ki upravlja ta omrežja v petih občinah ožje Goriške, so elaborata za spremembo cen oskrbe s pitno vodo in odvajanja odplak (nazadnje se je spremenila leta 2010) pripravili zlasti zaradi dvojega. Kot pravi direktor Miran Lovrič,je vladna uredba konec leta 2012 spremenila tarifni sistem, ki ga je treba povsod po državi uveljaviti.

Dražje omrežje, višji zneski

Drugi razlog pa je, da so občine vlagale v gradnjo omrežja, med drugim so dogradili vodovodni sistem črpališča Mrzlek ... Vodovodi so zato vredni 22 milijonov evrov več, kanalizacije sedem. Ker imajo torej v VIK v najemu več omrežja, ki je več vredno, so dolžni sorazmerno zvišati najemnino in jo začeti zaračunavati ljudem. To morajo potrditi še svetniki občin Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Brda in Renče-Vogrsko.

Hkrati se bo poznalo, da nova pravila “spreminjajo faktorje za izračun omrežnin za različne dimenzije vodomerov, da se v omrežnino za vodovod štejejo stroški vzdrževanja priključkov,” nekaj drugih dejavnikov za spremembo cen navaja Lovrič. Koliko jo bo kdo občutil, pa je odvisno tudi od tega, kje stanuje in ali živi v hiši ali v bloku.

“Vodarina in kanalščina, ceni naših storitev, se ne bosta bistveno spremenili,” pravi Lovrič. Obračunavajo ju na kubični meter porabljene vode, enaki sta za vse občine in skupaj z vsaka svojo okoljsko dajatvijo (ki ostajata enaki) tvorita osnovni ceni vode oziroma odvajanja odplak. Podražili se bosta za manj kot stotin vsaka.

Poenotili bodo sistem po občinah

Drugačni pa bosta omrežnini, od porabe vode neodvisna mesečna prispevka za priklop na dve omrežji, ki ju obračunavajo glede na velikost priključka (vodomera) posameznega objekta na vodovod. Teh je devet vrst, velikih od pol cole do pet col. Navadno imajo hiše enega od najmanjših dveh z oznako DN 15 ali DN 20, stanovanjski bloki in podjetja pa lahko tudi največje (DN 80, 100, 150). Omrežnini skokovito rasteta z velikostjo priključka, zdaj v razponu od dveh do 205 evrov na mesec, v štirih od petih občin pa ljudje za rabo vodovoda plačujejo še števčnino, ki narašča na enak način (od 1,6 evra do 60 evrov), in za vse enako vzdrževalnino 1,25 evra na mesec (vse brez DDV). V Mestni občini Nova Gorica tega dvojega ni.

Če bodo v občinah potrdili predlagani sistem, bodo zadeve poenotili. Povsod bodo uvedli zgolj omrežnini, kot zahtevajo predpisi. Znašali bosta od dveh do 406 evrov na priključek na mesec za kanalizacijo oziroma od pet do 1000 evrov za vodovod. “Podražitev se bo poznala pri priključkih večjih dimenzij, ki jih je pri nas malo, morda v Vinski kleti,” o tem pravi vodja oddelka za okolje v upravi Občine Brda Dejan Rusjan, kjer so nedavno potrdili omenjena elaborata. Ne dela si skrbi, saj bo “za hiše ali stanovanja sprememba neznatna.”

Nekaterim gospodinjstvom v Brdih naj bi kmalu začeli zaračunavati uporabo kanalizacije. To je predvideno v Medani, Kozani, Šmartnem, Gonjačah in najbrž še na Dobrovem. V letu 2017 pa lahko znatno podražitev pričakujejo vsi, ki bodo tedaj na kanalizacijo priklopljeni od Solkana do Mirna. Odtlej se bo tam plačevalo še čiščenje odplak na centralni napravi.

Eni bodo pridobili

Rusjanu bodo najbrž lahko pritrdili skoraj vsi lastniki hiš v petih občinah. Omrežnina za kanalizacijo za najmanjši priključek DN 15 bo namreč enaka zdajšnji (dva evra mesečno), za nekaj večji DN 20 pa nižja za slab poldrugi evro. Razlog je, da bo novi sistem ti dve tarifi izenačil, enako kot tudi najnižji omrežnini za vodovod. Zato bo slednja za imetnike hiš v štirih od petih občin ali višja za 15 stotinov (DN 15) ali nižja za dober evro (DN 20), v mestni občini pa bo višja za dva ali tri evre (vse brez DDV).

Kot rečeno, sta znatno višji omrežnini predlagani le za največje priključke na vodovod. A za stanovanjske bloke naj bi uvedli nov način obračunavanja. Predvidoma se bo za vsako stanovanje plačevalo omrežnini kot za hišo in imetnike naj bi to stalo po nekaj evrov več na mesec, kar bodo bolj opazili varčni z vodo. A spremembe ne bodo povsod enake.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano