Za kilogram breskev 20 centov in dodatek

Fructal in KZ Vipava sta končala pogajanja o letošnji odkupni ceni breskev. Izhodiščna cena bo 20 centov za kilogram, končna pa bo tudi letos odvisna od prodaje izdelkov pod skupno blagovno znamko Vipavska breskev. Odkup se bo začel prihodnji teden, a količine bodo manjše od načrtovanih.

Breskve bodo začeli odkupovati čez nekaj dni Foto: Leo Caharija
Breskve bodo začeli odkupovati čez nekaj dni Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Nekaj dni pred napovedanim začetkom odkupa letošnje letine breskev sta Kmetijska zadruga Vipava in Fructal zaključila pogajanja in dogovore glede količin in odkupne cene. To bodo oblikovali podobno kot lani. Izhodiščna cena bo letos 20 centov za kilogram, kar je po informacijah iz Fructala 15 odstotkov nad tržno vrednostjo oziroma štiri cente več kot lani. Pridelovalci lahko pričakujejo dodatek za breskve, ki so sestavni del Fructalovih izdelkov pod blagovno znamko Vipavska breskev. Cena zanje znaša 28 centov za kilogram, so sporočili iz Fructala.

Dodatek izhaja iz skupnega projekta za podporo lokalne pridelave, ki sta ga Fructal in kmetijska zadruga lani uvedla z izdelkom Fructal Natura 100% Vipavska breskev. Temu se je po dobrem odzivu potrošnikov na policah pridružil še Fructal Superior Vipavska breskev in ledeni čaj Vipavska breskev. Od prodaje izdelkov z “dodano vrednostjo” bo odvisno tudi končno izplačilo pridelovalcem.

“Če bo prodaja izdelkov z blagovno znamko Vipavska breskev enaka lanskemu, lahko pričakujemo štiri cente dodatka. A naše skupne želje in tudi predvidevanja so še nekoliko višja, okrog 25, 26 centov za kilogram. To je za nas primerna cena, seveda pa vsi pridelovalci z njo tudi ne bodo zadovoljni,” pojasnjuje direktor zadruge Boris Bajc.

Fructal bo sicer tudi letos odkupil celotno ponujeno količino breskev. A zdaj je že jasno, da pogodbeno dogovorjene količine 1500 ton ne bodo dosegli. “Zaradi ohladitev in slabega vremena v pomladnih mesecih žal letos te količine ne bomo mogli zagotoviti. Realna ocena je približno 700 ton. Lani je bilo še slabše, saj smo prodali 560 ton,” pravi Bajc in dodaja, da na manjše količine vplivata tudi krčenje nasadov ter dejstvo, da se drevesa starajo. Letos so v celi dolini po njegovih podatkih obnovili vsega pet hektarov nasadov.

Fructal bo z rednim odkupom breskev za predelavo začel prihodnji teden, kdaj točno, bo odvisno tudi od vremena. Zadruga pa bo predvidoma konec tega tedna začela odkupovati prve breskve za konzum. Tudi tu bo po napovedih Bajca povpraševanje večje od ponudbe. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano