Za kaj več ne bo denarja

Vipavski svetniki so pred prazniki opravili prvo obravnavo proračuna za prihodnje leto. Obeta se vnovično zategovanje pasu na vseh področjih, saj občina nadaljuje tri večje naložbe.

Ivan Princes Foto: Leo Caharija
Ivan Princes Foto: Leo Caharija

VIPAVA > “Nobenemu nismo nič vzeli, nobenemu tudi ne moremo dati več, kot smo dali,” je vipavski župan Ivan Princes pojasnil ob obravnavi osnutka proračuna za 2015. V občinski upravi načrtujejo, da bodo prihodki v letu 2015 znašali 7,7 milijona evrov, kar je približno poldrugi milijon evrov manj kot letos. Odhodke ocenjujejo na 9,4 milijona evrov, od tega bodo za naložbe predvidoma porabili 5,4 milijona. Po trenutnih ocenah bo na računu iz letošnjega leta ostalo približno 1,2 milijona evrov neporabljenega namenskega denarja, občina pa se namerava v prihodnjem letu zadolžiti do največ pol milijona evrov.

S tem bi ji, kot načrtuje župan, uspelo nadaljevati in dokončati ključne naložbe. Gre za obnovo gospodarskega poslopja Lanthierijevega dvorca, ureditev komunalne infrastrukture v jedru Podnanosa ter kanalizacijskega omrežja v sklopu projekta čiščenja in odvajanja odpadnih voda v porečju Vipave. Za vse tri omenjene naložbe so Vipavci uspeli pridobiti znaten delež denarja iz kohezijskega sklada in drugih virov EU ter iz državnega proračuna. Znesek, ki ga namerava občina porabiti za naložbe, je dobra polovica vseh načrtovanih odhodkov. Občina ob tem ni spregledala ostalih rednih potreb. “Kljub luknji, ki pa ni luknja, nismo zmanjšali dotacij ne sociali ne šolstvu ne kulturi ne društvom. Smo pa pri odhodkih zelo restriktivni. Nekateri projekti in pobude bodo morali še počakati. Če hoče kdo še kaj kam dati, naj pove, kje naj vzamemo,” je dal župan jasen napotek svetnikom, ki imajo pred drugo obravnavo in vlaganjem amandmajev še čas za morebitne pripombe in predloge.

Glede na napovedi je težko verjeti, da se bo našel denar za nakup prenosnih računalnikov ali vsaj osnovne opreme za lažje delo občinskega sveta, kaj šele za zamenjavo škripajočega parketa v sejni sobi občine. Obeta pa se prenova stopnišča. Ker proračun za leto 2015 še ni pod streho, je župan že sprejel sklep o začasnem financiranju občine od januarja do marca.

AT


Najbolj brano