Za kaj več kot toliko ni denarja

Vipavski svetniki so še v drugo potrdili predlog proračuna za letošnje leto in tako začrtali okvire delovanja občine in njenih vlaganj. Želje so bile bistveno večje, se strinja župan in dodaja, da proračun stoji na realnih ocenah.

Župan Ivan Princes. Foto: Leo Caharija
Župan Ivan Princes. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > “Čez to, kar je v proračunu, ne moremo. Želje so bile bistveno večje. Mislim, da ima ta proračun trdne temelje in bo šel skozi leto. Za nas je pomembno, da nam država ne bo krčila denarja za sofinanciranje naložb,” je drugo obravnavo proračuna Občine Vipava za 2015 pospremil župan Ivan Princes. Zadovoljen je, da so svetniki predlog podprli brez večjih zadržkov, večino odgovorov na vprašanja in pripombe so namreč dobili že v odborih.

Občini se sicer znova obeta zategovanje pasu. Prihodkov bo za 7,7, odhodkov pa za 9,6 milijona evrov. Razliko bodo pokrili s prihrankom na računu iz preteklih let, če bo treba, se bo občina tudi zadolžila za dobrih 900.000 evrov. Za naložbe bo namenila slabih šest milijonov evrov. S tem ji bo, kot ocenjuje župan, uspelo izpeljati zastavljene naložbe. V ospredju so obnova gospodarskega poslopja Lanthierijevega dvorca, ureditev komunalne infrastrukture v jedru Podnanosa in gradnja kanalizacijskega omrežja v sklopu projekta čiščenja in odvajanja odpadnih voda v porečju Vipave.

Ocena, da gre za usklajen in uravnotežen proračun pa verjetno ne bo zadovoljila vseh krajevnih skupnosti in popravila “krivic” za nazaj, je v razpravi opozoril svetnik Marko Nabergoj (NSD) z Lozic. Podatki za zadnji mandat po njegovem kažejo velike razlike med naložbenimi odhodki, ki jih je občina neposredno ali posredno vložila v posamezne vasi.

AT


Najbolj brano