Za Kanin bi dali 5,7 milijona evrov

Občina Bovec je na dobri poti, da dobi denarno pomoč države za obnovo in ponovni zagon smučišča Kanin. Ministrstvo za gospodarstvo namerava za to nameniti 5,71 milijona evrov, je včeraj seznanilo vlado. To je pozitiven signal, so se sinoči odzvali v Bovcu, kjer so sicer po tihem upali, da bo vlada pomoč včeraj že odobrila.

Za obnovo naprav na smučišču bi gospodarsko ministrstvo 
občini zagotovilo 5,7 milijona evrov. Zdaj jih mora nekje 
“napraskati”. Čim prej, če želijo ujeti zimsko sezono.  Foto: Mitja Marussig
Za obnovo naprav na smučišču bi gospodarsko ministrstvo občini zagotovilo 5,7 milijona evrov. Zdaj jih mora nekje “napraskati”. Čim prej, če želijo ujeti zimsko sezono.  Foto: Mitja Marussig

BOVEC, LJUBLJANA > Pred včerajšnjo sejo vlade so bili vodstvo občine, člani občinskega sveta, pa tudi ostali, ki se ukvarjajo z oživitvijo kaninskega smučišča, zelo na trnih. Nestrpno so pričakovali, ali bo iz Ljubljane vendarle prišla dobra novica in bo vlada odobrila denarno pomoč za sanacijo žičnic in ostalih naprav, da bi lahko čim prej popravili in odprli predolgo zaprto smučišče.

Vlada se je včeraj seznanila

Občina je namreč tik pred tem, da tudi uradno potrdi izvajalca, dobavitelji in tudi izvajalci zagotavljajo, da je še mogoče pravočasno usposobiti smučišče, da bi ga odprli že v prihajajoči zimski sezoni. Da bi vse skupaj pospešili, so za sinoči sklicali tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bi v rebalansu proračuna že predvideli pomoč države.

A novica, da je denar za smučišče zagotovljen, včeraj še ni prišla. “Vlada RS se je seznanila z namero Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o dodelitvi razvojne spodbude Občini Bovec za projekt Sanacija žičniških naprav na smučišču Kanin v višini 5.710.210 evrov,” se je glasil sklep, za katerega so pozno popoldne takoj izvedeli tudi na občini.

“To je pozitiven signal”

Ta se sanacije smučišča torej še ne more lotiti in bo prisiljena še naprej čakati, ali bo država pomagala, saj sama nima dovolj denarja. Kar precej ga je že plačala za to, da je lahko prevzela poškodovane naprave. A novica s seje vlade je kljub temu pozitivna. Prvič je namreč natančno znano, koliko denarja bi gospodarsko ministrstvo namenilo za Kanin, da je s tem seznanilo vlado, pa je znak, da je namera resna. Koliko časa bo trajalo, da bodo zagotovili denar, od kod naj bi ga vzeli in ali ga bodo sploh uspeli zagotoviti, še ni znano, a so obljube ministra Zdravka Počivalška prvič dobile precej bolj konkretno obliko. “S tem je vlada pristopila k reševanju smučišča Kanin. To, da ni bilo nasprotovanja, razumemo kot pozitiven signal,” so se na novico odzvali na občini. Sinoči so o tem razpravljali tudi občinski svetniki. V Bovcu upajo, da bodo pomoč dobili čim prej, saj glede obnove že teče voda v grlo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano