Za zidarje se še vedno najde delo

“Zaposlitve v gradbeništvu so. Razmere so se v tej panogi izboljšale. Ne gre za nek razcvet, a vendar se kažejo možnosti. Računamo na to, da bo po zaslugi tega sejma šest do sedem ljudi dobilo zaposlitev, eden jo je pa že,” je med četrtkovim mini zaposlitvenim sejmom, namenjenim predvsem zidarjem, povedala direktorica novogoriške enote zavoda za zaposlovanja Vesna Petric Uran.

Na vsakem mini zaposlitvenem sejmu splošni predstavitvi delodajalcev in delovnih mest sledijo individualni razgovori med delodajalci in iskalci zaposlitve. Foto: Nace Novak
Na vsakem mini zaposlitvenem sejmu splošni predstavitvi delodajalcev in delovnih mest sledijo individualni razgovori med delodajalci in iskalci zaposlitve. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Mini zaposlitvenega sejma za poklice na področju gradbeništva se je udeležilo okrog 50 motiviranih iskalcev zaposlitve in nekaj zanesljivih delodajalcev, ki so izrazili potrebo po urejenih, čistih in poštenih ljudeh, ki so pripravljeni delati in znajo samostojno delati.

“Iščejo se gradbeni delavci predvsem za nizke gradnje, pravzaprav zidarji. Izbrali smo najbolj primerne kandidate in računamo na to, da jih bo šest do sedem po zaslugi tega sejma dobilo zaposlitev,” je še povedala direktorica novogoriške enote zavoda za zaposlovanje in dodala, da je enemu od iskalcev zaposlitve uspelo dobiti službo še preden se je sejem uradno začel.

Pojasnila je tudi, da imajo na območni enoti v evidenci 165 brezposelnih zidarjev oziroma gradbenih delavcev za nizke gradnje z ustrezno izobrazbo.

Iščejo tudi starejše z izkušnjami

“Prišlo je tudi nekaj nekdanjih delavcev Primorja, ker je eden od delodajalcev izrazil željo po starejših, izkušenih delavcih, pri čemer je prav poudaril, da ga zanimajo tudi bivši delavci Primorja,” je še pojasnila Petric Uranova.

Iskalci dela so izpostavili problematiko plačilne nediscipline v tej panogi, na kar je Petric Uranova odgovorila, da je zavod na sejem povabil izključno solidne delodajalce, ki vsi zagotavljajo redna in poštena plačila, izpostavila pa je, da morata biti zaupanje in poštenost obojestranska.

Polovica jih najde zaposlitev

“Po vsakem zaposlitvenem sejmu merimo izhode v zaposlitev, po šestih mesecih naredimo evalvacijo in ugotavljamo, da se okrog 50 do 60 odstotkov udeležencev teh sejmov zaposli oziroma jih ni več v evidenci brezposelnih. Zato tudi delamo te sejme,” je še pojasnila Petric Uranova.

Omenila je tudi, da se razmere v gradbeništvu izboljšujejo, kar je zaznati tudi na državni ravni. Na območni enoti zavoda za zaposlovanje načrtujejo v februarju mini zaposlitveni sejem za gradbenike ponoviti še v Ajdovščini, kjer bo v marcu sledil tudi nov mini zaposlitveni sejem za različne pekarske profile, ki jih potrebujejo v tamkajšnjem Mlinotestu.

NACE NOVAK


Najbolj brano