Tolmin: kupovali bodo zemljišča za obvoznico

Glede na predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti se Posočju obeta kar precej denarja za gradnje in vzdrževanje državnih cest. Direkcija RS za infrastrukturo nadaljuje s pripravami za gradnjo tolminske obvoznice, spomladi bodo začeli graditi viadukt v kobariških ovinkih, tudi predor na keltiki pri Dolenji Trebuši ni več utopija.

Za razširitev vstopne ceste v Tolmin s križiščem vred pod stavbo občinske uprave bo Direkcija 
RS za infrastrukturo  odštela približno 557.000 evrov.   Foto: Neva Blazetič
Za razširitev vstopne ceste v Tolmin s križiščem vred pod stavbo občinske uprave bo Direkcija RS za infrastrukturo odštela približno 557.000 evrov.  Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > “Za gradnje v Posočju je predlogu proračuna za prihodnje leto predvideno 7,8 milijona evrov, za leto 2017 pa 8,6 milijona. Gre za 37 projektov, toda poudarjamo, da je to predlog za proračun v prihodnjih dveh letih,” potrjujejo na direkciji za infrastrukturo (DRSI).

Spomladi bodo gradili viadukt

Tolminski župan Uroš Brežan ocenjuje, da je ta denar še kako dobrodošel, če bo le potrjen v proračunu: “Doslej so delali le na projektih, ki so bili podprti z denarjem EU, med drugim na keltiki. Na ostalih cestah z razmajanimi mostovi vred se nič ni dogajalo. Zdaj pa upam na premik na bolje, kolikor vem, se pripravljajo tudi na nadaljevanje rekonstrukcije ceste skozi Podbrdo. Vemo pa, da v zdajšnji finančni perspektivi denarja EU za ceste ni pričakovati. Zato sklepam, da bodo denar za tolminsko obvoznico, glede na to, da s pripravami nadaljujejo, našli v državnem proračunu. Vse pa je še odprto.”

Kobariški župan Robert Kavčič je zadovoljen, da se po več letih mrtvila na državnih cestah na Kobariškem obetajo naložbe. “Spomladi bodo začeli graditi viadukt v kobariških ovinkih, ki ga bodo zaključili do konca leta 2017.” To potrjujejo tudi na DRSI in pojasnjujejo, da bodo v kratkem objavili razpis za izvedbo del. Če ne bo zapletov, bodo viadukt začeli graditi v začetku gradbene sezone prihodnje leto. Ta naložba je še kako pomembna tudi za povezavo z bovško občin. Bovčani sicer večjih posegov na državnih cestah na svojem območju ne pričakujejo.

Ceste, a tudi kolesarske poti

Projektirajo tudi prenovo ceste skozi Borjano. Prihodnje leto se obeta razpis za izvedbo. “S 50.000 evrov letno bodo prihodnji dve leti urejali cesto Iz Idrskega proti Livškim Ravnam. Načrtujejo vzdrževalna dela na cesti iz Starega sela proti Robidišču in na odseku iz Breginja proti mejnemu prehodu Most na Nadiži,“ našteva Kavčič. Zelo ga veseli, da bo država pomagala pri urejanju južne ceste mimo Kobarida, kar bo razbremenilo center naselja, ki ga nameravajo preurediti.

Omenja pa še kolesarske poti, ki bi jih speljali iz Čedada do Kobarida in naprej po sončni strani v Tolmin. Nosilec 3,5 milijona evrov vrednega projekta bo dežela Furlanija Julijska krajina. V tem času potekajo pogovori med partnerji, med katerimi je tudi DRSI. Kavčič dodaja, da se bodo v drugem sklopu čezmejnega kolesarskega povezovanja posvetili tudi gorskim trasam prek Matajurja, Kolovrata in Stola.

V minulih letih je država oziroma DRSI s pomočjo denarja EU veliko naredila na keltiki in omogočila boljšo pretočnost iz Posočja proti Ljubljani. Nadaljevali naj bi s pripravami na gradnjo predora pri Dolenji Trebuši. “Izdelana in potrjena je študija variant in predinvesticijska zasnova. DRSI lahko nadaljuje s pripravo državnega prostorskega načrta, za kar je v predlogu proračuna za prihodnji dve leti predviden denar,” pojasnjujejo na direkciji.

Odkup zemljišč za obvoznico

Premika se tudi pri tolminski obvoznici, kar je nekaterim všeč, drugim pa ne. Dejstvo pa je, da je državni prostorski načrt sprejet in da se bodo pripravljalna dela nadaljevala. Prihodnje leto bodo, če bo predlog proračuna sprejet, odkupovali zemljišča in pripravljali gradbeno dovoljenje. Na podlagi do sedaj izdelane dokumentacije je ocenjena vrednost naložbe 6,5 milijona evrov, gradnja obvoznice bo stala okoli 5,5 milijona.

Na DRSI še pravijo, da so v sklopu projektov, ki jih je sofinancirala EU, končali rekonstrukcijo ceste Bača - Dolenja Trebuša in tretji in četrti odsek med Dolenjo Trebušo in Želinom. Na slovesnosti v Bači pri Modreju bodo v četrtek ob 16. uri predstavili vse, kar so naredili. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano