Z ribiško palico v roki televizije niso pogrešali

Ajdovski ribiči so minuli konec tedna gostili 32. poletni tabor za mlade ribiče Zveze ribiških družin Primorske. Mladi so spoznavali življe v reki Vipavi in ob njej, se preizkusili v različnih ribiških tehnikah in se družili.

Maj, Teo in Tomaž so   postrv  najprej ujeli, jo nato izmerili, ji zaželeli srečo in jo vrnili v reko Vipavo  Foto: Alenka Tratnik
Maj, Teo in Tomaž so postrv najprej ujeli, jo nato izmerili, ji zaželeli srečo in jo vrnili v reko Vipavo  Foto: Alenka Tratnik

VELIKE ŽABLJE, USTJE > Po celoletnem delu v domačih družinah so se mladi ribiči iz osmih ribiških družin, ki sestavljajo Zvezo ribiških družin Primorske, minuli konec tedna zbrali na tradicionalnem poletnem ribiškem taboru. Letošnjega so v Velikih Žabljah in ob reki Vipavi ter njenih pritokih gostili Ajdovci. Udeležilo se ga je 22 mladih, ki so pod vodstvom mentorjev spoznavali življe v reki Vipavi in ob njej, se učili ribiških tehnik, se pogovarjal o ekologiji, si izmenjali izkušnje in se družili.

Kot so povedali v en glas, jim ni dolgčas, ribolov pa jim je ljubši od posedanja pred računalniki in televizorji, ki jih sploh ne pogrešajo. Za akcijo so namreč poskrbele ribe, ki so jih skušali ujeti, nato pa so jih izmerili in jih vrnili v vodo. Na delu so presenetili tudi nekaj krivolovcev, ki jih čaka kazen. Kot je povedal mentor v ajdovski družini Blaž Vrčon, se zanimanje za ribolov med mladimi povečuje. Zato so se Ajdovci še posebej potrudili, da so udeležencem tabora predstavili vse, kar jim ponuja reka Vipava. “Med drugim imamo soško, potočno in ameriško postrv, križanca, podust, grbo, mreniča, pisanca, krapa. V zadnjem času se še posebej veča populacija lipana, kar dokazuje, da se kakovost vode izboljšuje. K temu pripomorejo nove čistilne naprave in kanalizacijsko omrežje po naseljih. Naša ribiška družina v ribogojnici že vrsto let skrbi tudi za vzrejo soške postrvi, ki jo vlagamo v naše vodotoke,” je pojasnil gospodar RD Ajdovščina Franko Furlan. Kot je dodal Vrčon, je reka Vipava za ribiče zanimiva tudi zato, ker omogoča praktično vse ribiške tehnike.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano