Z manj davki do boljšega poslovanja

V Forumu za Goriško verjamejo, da bi z degresivnim obdavčenjem igralniških prihodkov lahko privabili potencialnega kupca, ki bi vlagal v Hit in širil njegovo ponudbo, ne pa, da se ga proda za drobiž. Ta scenarij, ki se jim zdaj zdi najbolj verjeten, bi pomenil, da bi bržkone sledilo odpuščanje.

V forumu za Goriško so prepričani, da bi bil Hit z dobro 
zastavljeno igralniško zakonodajo še lahko zanimiv za 
kakšnega velikega svetovnega kupca. Foto: Vanesa Colja
V forumu za Goriško so prepričani, da bi bil Hit z dobro zastavljeno igralniško zakonodajo še lahko zanimiv za kakšnega velikega svetovnega kupca. Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA >Degresivno obdavčenje, ki ga kot pripombo na zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o igrah na srečo predlagajo v Forumu za Goriško, pomeni, da se davek od iger na srečo in koncesijska dajatev nehata plačevati, ko družba doseže 120 milijonov evrov letnega prihodka od iger na srečo. Poudarjajo tudi, da vsi upravičenci (država, občine) od obdavčenja igralniških prihodkov ne bi prejeli niti centa manj kot danes, saj nobena igralniška družba ne dosega 120 milijonov evrov prihodkov znotraj določenega zaokroženega turističnega območja. Bi pa to bila spodbuda za morebitnega večjega tujega potencialnega kupca Hita, ki je kot strateška naložba naprodaj. Predsednik foruma Boris Nemec je ob predstavitvi pripomb na zakon omenil, da je Hit še edina igralniška družba, ki je zares v državni lasti.

Za nova delovna mesta, ne pa odpuščanja

“Ob prodaji Hita bi moral biti prvi strateški cilj čim več novih delovnih mest in čim višje plače, ne pa iztržek države, ki bo lahko milijon evrov ali dva,“ je še pojasnil Nemec in dodal, da bi z degresivnim obdavčenjem lahko privabili katerega od velikih potencialnih kupcev, ki bi na Goriškem zagnal večjo naložbo. Tak scenarij je bil aktualen že pred leti, kar je bilo pred leti že aktualno, pa se ni izšlo. Tudi zato, ker se država takrat ni odločila za privatizacijo.

“Bonus pri obdavčitvah vodi v širitev ponudbe igralništva in nočitvenih zmogljivosti. Sicer bomo dobili nekoga, ki se bo po že klasičnem receptu lotil racionalizacije v družbi. To pa pomeni tudi odpuščanje,” je povedal Darjo Mozetič, član foruma in dolgoletni lastnik igralnega salona Jolly.

Brez sprememb se Hitu ne obeta nič dobrega

Mozetič sicer meni, da je potencialni kupec in lastnik Hita že znan, in da se bo tako poslovil še poslednji Mohikanec goriškega gospodarstva. “S sprejetjem pametne zakonodaje bi bilo vrednost Hita mogoče povečati. Če bo ostal zakon tak, kot je, pa se mu po mojem mnenju ne obeta nič dobrega. Še naprej bo umiral na obroke,” je povedal nekdanji predsednik Hitove uprave Branko Tomažič. Forum je svoje pripombe k zakonu včeraj poslal na finančno ministrstvo, kjer jih sprejemajo le še jutri. S svojimi stališči je seznanil tudi novogoriško občino, za katero v forumu menijo, da bi se morala kot eden od lastnikov Hita aktivneje vključiti in si prizadevati za to, da pride v tej smeri do pozitivnega premika.

“Družba Hit predlagane spremembe in dopolnitve zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o igrah na srečo podpira. Na ministrstvo za finance bo dodatno posredovala predloge glede ureditve nekaterih podzakonskih aktov, ki bi odpravili omejitve za konkurenčnejše poslovanje, omogočili rast realizacije in posledično prinesli tudi dvig prihodkov države,” so včeraj sporočili iz kabineta Hitove uprave. Pojasnili so tudi, da je sedanji zakon o igrah na srečo zastarel in da so spremembe nujne ne le zaradi usklajevanja prirejanja iger na srečo s pravnim redom Evropske unije, temveč tudi zaradi razmer v igralniški dejavnosti v Sloveniji.

NACE NOVAK


Najbolj brano