Z domače njive prek spleta na mizo

Goričani z obeh strani meje lahko v zadnjem času domače sadje in zelenjavo, ki jih ponuja 49 pridelovalcev, naročajo prek spleta. Projekt Goriški vrtovi naj bi nadgradili - pridelke naj bi začeli dostavljati na dom.

Goričani lahko domače pridelke naročajo  prek spleta.  Foto: Neva Volarič
Goričani lahko domače pridelke naročajo prek spleta.  Foto: Neva Volarič

NOVA GORICA >Projekt Orti Goriziani - Goriški vrtovi, ki naj bi na območju občin Nova Gorica, Gorica in Šempeter-Vrtojba povezal pridelovalce in kupce domačih pridelkov, se je šele dobro začel. Pred štirimi meseci je začela delovati spletna tržnica www.ortigoriziani.eu, prek nje je mogoče naročati vrtnine in druge pridelke z goriškega območja in jih enkrat na teden prevzeti na odkupnem mestu v zadrugi Arcobaleno v Štandrežu pri Gorici.

Čeprav so storitev začeli ponujati 1. oktobra, ko ni ravno najbolj ugoden čas za pridelke oziroma je pridelkov manj kot, denimo, spomladi ali poleti, so za zdaj pritegnili 49 ponudnikov z obeh strani meje. Kar je po besedah izvršnega vodje Fundacije BiT Planota Darijana Krpana pozitivno. Inženirka agronomije Vesna Miličič z ljubljanske biotehniške fakultete je v anketi, v katero je zajela 320 potencialnih kupcev in 50 ponudnikov, ugotovila, da so za kupce najpomembnejši kakovost hrane, da je pridelana blizu doma in torej ni prepotovala velikih razdalj ter bližina nakupa.

Prav čezmejna promocija kakovostnih domačih pridelkov in povečanje potrošnje lokalno pridelane hrane sta glavna cilja projekta. Obenem želijo v projektu, v katerem sodeluje 12 partnerjev z obeh strani meje, vzpostaviti spletno skupnost, ki bo povezala male pridelovalce v obsegu 50 kilometrov s potrošniki. Potencial je ogromen, saj na tem območju živi približno 68.000 ljudi, klima je odlična. Veliko je tudi malih kmetijskih podjetij, ki pa bi lahko bolje sodelovala.

Kot je napovedal vodja projekta Fabrizio Valencic, se trudijo, da bi število ponudnikov do konca leta povečali na 60. Kmalu nameravajo čezmejni projekt, ki ga je s pol milijona evrov podprla EU, nadgraditi: zelenjavo in sadje naj bi dostavljali tudi na dom.

MM


Najbolj brano