Z dobrimi projekti do milijona iz EU

Razvojna agencija ROD na podlagi sklepa občin Ajdovščina in Vipava vzpostavlja Lokalno akcijsko skupino Vipavska dolina in postavlja izhodišča nove strategije lokalnega razvoja. Do leta 2020 bo za območje na voljo dober milijon evrov iz EU.

Učni center za predelavo sadja na Brjah je eden od uspešnih 
projektov LAS Zgornje Vipavske doline in Komenskega 
Krasa.  Foto: Arhiv Ra Rod
Učni center za predelavo sadja na Brjah je eden od uspešnih projektov LAS Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa.  Foto: Arhiv Ra Rod

AJDOVŠČINA > LAS Vipavska dolina bo nova lokalna akcijska skupina, ki pa bo vsebinsko nadaljevala delo predhodnika, LAS Zgornje Vipavske doline in Komenskega Krasa. Za razliko od tega, bo LAS Vipavska dolina pokrival le območje ajdovske in vipavske občine, ki imata podobne izzive in razvojne cilje. V novi finančni perspektivi bo za območje na voljo približno milijon evrov, ki jih nudita Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Evropski sklad za regionalni razvoj. A denar bo dosegljiv le s potrjeno strategijo lokalnega razvoja, vzpostavljeno lokalno akcijsko skupino in z dobrimi projekti. Prednost bodo imele naložbe v delovna mesta, razvoj storitev, varstvo okolja in ohranjanje narave ter v večjo vključenost ranljivejših skupin.

V razvojni agenciji ROD so z izkupičkom prejšnjega obdobja zadovoljni. “Iz EU smo za 28 projektov uspeli dobiti 750.000 evrov. Med večjimi in bolj odmevnimi so vzpostavitev učnega centra Brje, predstavitev vasi Volčji grad in železnodobnega gradišča Debela griža, ureditev centra za arhitekturo Krasa v Štanjelu, muzejska zbirka analogne tehnike na Nanosu, tematska soba Karla Štreklja, kmečka tržnica v Ajdovščini, Okusi Vipavske in drugi. Skupna vrednost vseh je 3,8 milijona evrov,” pojasnjuje Elizabeta Valič iz RA ROD. V razvojni agenciji si želijo, da bi se v lokalno akcijsko skupino vključilo čim več predstavnikov ekonomskega, javnega in zasebnega sektorja. “Prijave so odprte, pomembno pa je, da čim prej pristopijo in aktivno sodelujejo že pri pripravi strategije. Z njo bomo postavili skupno vizijo, cilje in prednostne naloge, ki jih želimo doseči do leta 2020. Zato pozivamo vse, ki imajo konkretne zamisli za razvoj podeželja, da se pridružijo in svoje zamisli že sedaj umestijo v strategijo lokalnega razvoja,” dodaja Meta Rustja iz RA ROD.

Prva delavnica bo že danes, v prostorih območne obrtno podjetniške zbornice v Ajdovščini. Udeležencem bodo predstavili ukrep Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost, zainteresirane bodo povabili k zbiranju projektnih idej in jim predstavili navodila za oddajo obrazcev. Razpis za kandidaturo za pridobitev denarja EU bo objavljen predvidoma v sredini leta 2016.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano