Wca z Bca je očarala Slovenijo

Sobotna prireditev Pomlad za mlade Wca z Bca in večletno uspešno sodelovanje bovške mladine na festivalih Turizmu pomaga lastna glava vzbuja upanje, da bodo mladi Bovčani v prihodnosti uspešni turistični delavci. Že zdaj imajo prodorne ideje in znajo pripraviti dogodke, ki pritegnejo domačine in turiste.

Mladi z  originalnimi idejami turistom približujejo bovško 
ovčko, ki je ljudem nekoč in danes pomagala preživeti. Foto: Tbw
Mladi z originalnimi idejami turistom približujejo bovško ovčko, ki je ljudem nekoč in danes pomagala preživeti. Foto: Tbw

BOVEC > V soboto so kljub muhastemu vremenu uspešno izpeljali etnološko kulturno prireditev z ustvarjalnimi delavnicami, ki so jo posvetili avtohtoni pasmi bovške ovce in bovškemu siru z geografskim poreklom.

Prireditev z več dogodki ima korenine v uspešnem sodelovanju sekcije mladih TD Bovec na letošnjem festivalu Turizmu pomaga lastna glava. S projektom Dobrodošli v deželi bovške ovce in bovškega sira - Pastir za en dan Wca z Bca so zmagali na regijskem tekmovanju v Kopru in bili med najbolj uspešnimi na državnem srečanju v Mariboru.

Pod vodstvom neutrudne mentorice Nataše Bartol so v soboto predstavili, kako naj bi idejo vpletli v turistično ponudbo. “Turistom bi ponudili pastirski zajtrk, sledil bi pohod po etnološki poti do edine ohranjene mlekarne v Ravnem lazu. Upamo, da jo bomo s strokovno pomočjo zavoda za varstvo kulturne dediščine obnovili,” načrtuje Bartolova. Vmes bi gostom predstavili vsa opravila in mlečne dobrote, povezane z bovško ovco.

Turistični podmladek je projekt, s katerim so uspeli na festivalu Turizmu pomaga lastna glava, predstavil v popoldanskem času v Strgulčevi hiši, pri čemer so pomagale članice društva Od ovce do izdelka ter ovčerejec in sirar Urban Škander. Obiskovalci so si lahko ogledali, kako delajo ovčji sir, kako ovce strižejo, nato pa omikajo surovo volno, jo polstijo, predejo, pletejo ...

Gostinci so pravili tipične bovške jedi. Vključili so se tudi domači sirarji z razstavo in pokušino ovčjih albuminskih skut, dan prej so pripravili predavanje in ocenjevanje skute. Program so s svojimi originalnimi vodniškimi programi popestrili lokalni turistični vodniki, ki so lani pridobili licenco za vodenje po Bovškem.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano