Bovec ni samo Kanin

Kakšne poti naj ubira bovški turizem je bila tema okrogle mize Vzponi in spusti- Bovec med Kaninom in Sočo, ki so jo danes v Bovcu organizirale Primorske novice. Osrednja tema pogovora je bilo seveda kaninsko smučišče, ki bo tudi letošnjo sezono zaprto.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

BOVEC > Na okrogli mizi Vzponi in spusti - Bovec med Kaninom in Sočo, ki jo je vodila novinarka Primorskih novic Vesna Humar, so odgovore iskali bovški župan Valter Mlekuž, ki je bil kot svetnik med pobudniki za ustanovitev svetniške skupine za reševanje kaninskega smučišča. Državni poslanec in občinski svetnik, v preteklosti dolgoletni župan Občine Bovec Danijel Krivec je vez lokalne skupnosti z državo in najbližje informacijam, kaj vse obeta finančna perspektiva do leta 2020. Direktor LTO Bovec Janko Humar je predstavljal konkretne načrte pred zimo brez smučišča in dolgoročne naloge v razvoju celoletnega turizma, ki je v preteklosti poleti ustvarjal štiri petine od vseh nočitev.

Valter Mlekuž, župan, verjame, da so ruski vlagatelji lahko zaupanja vredni. “Počakajmo na dražbo. Ljudem ni vseeno, težko čakajo vlagatelja.”

Prišel je tudi Alan Furlani, predstavnik podjetja PGI Management iz Andore, ki je pred leti skupaj z domačini pripravilo načrte za celovito prenovo kaninskega smučišča. Na okrogli mizi so govorili tudi o tem, koliko so še aktualni. Kako se turistični ponudniki soočajo z zdajšnjimi razmerami in kako vidijo poti naprej, je komentiral direktor Soča raftinga Goran Kavs. To podjetje je že dve desetletji vpeto v poletni turizem z vsemi nedorečenostmi pri plovbi na Soči, tudi v zimsko ponudbo so vlagali, pa zdaj od tega nimajo veliko.

Janko Humar, LTO: “Zasebna iniciativa se je podvojila.Na Bovškem imamo veliko lepih novih zgodb.”

Kaj Bovec najbolj potrebuje, da bi se turistično razcvetel? Kje so rezerve? Kateri projekti bi lahko dali nov zagon, morda termalni kompleks, nadgradnja golfa, športni park, kolesarske poti....

Bovška turistična ponudba je raznolika, v njej pa je vsa leta pomembno mesto predstavljalo kaninsko smučišče, ki je v znanih težavah. Druga dražba ATC Kanin v stečaju se obeta 16. decembra. Do takrat je možno le ugibati, kako se bo obrnilo: ali bo smučišče dobilo novega lastnika ali ne. Na okrogli mizi so sogovorniki poskušali odgovoriti na vprašanje, kako naj lokalna skupnost deluje v enem ali drugem primeru. Mnogo informacij še iščejo, zdaleč ni mogoče odgovoriti na vse odprte dileme.

Bovec se je na prihajajočo zimo pripravil z ugodnimi paketi za prenočevanje na Bovškem in smučanje na italijanski Selli Nevei ali pa v Trbižu. Vse je pripravljeno za urejanje tekaških prog takoj, ko bo zapadel sneg. Pognali bodo družinsko smučišče v Logu pod Mangrtom. Obeta se sankanje in še marsikaj...

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano