Vstala Primorska je spet aktualna

“Borimo se za tisto, kar nam pripada. Občine bomo vztrajale, da vlada in državni zbor ponovno razmislita in dvigneta povprečnino za prihodnji dve leti s 522 na 536 evrov. Nižja povprečnina je absurd in izničuje pomen in funkcije občin ter žali župane,” so glavni poudarki včerajšnje zgodovinske izredne seje svetnikov občin iz Vipavske doline, Brd in Kanala ob Soči, ki so se na povabilo ajdovskega župana zbrali v Vipavskem Križu. Njihov glas se bo slišal tudi v Ljubljani.

VIPAVSKI KRIŽ > Več kot sto svetnikov iz občin Vipava, Ajdovščina, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Mestne občine Nova Gorica, občine Brda in občine Kanal ob Soči, in osem županov je glede povprečnine enotnega mnenja. Včeraj so znova poudarili ogorčenje nad odnosom države in skrb za prihodnji razvoj v lokalnih skupnostih. “Imam občutek, da živimo na dveh različnih planetih. Občani in župani živimo na planetu Zemlja, vlada pa na nekem drugem planetu,” je bil slikovit novogoriški župan Matej Arčon. “Borimo se za tisto, kar nam pripada, za nič drugega. Očitno bo spet aktualna pesem Vstala Primorska,” je dodal kanalski župan Andrej Maffi.

Ocenili so, da vlada in državni zbor s sedanjim zneskom ogrožata smisel in obstoj lokalne samouprave in še dodatno siromašita občane. Poleg tega delujeta v nasprotju z veljavnim zakonom o financiranju občin. Po tem bi namreč občinam pripadala povprečnina v višini 640 evrov na občana, sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017 pa je občinam namenil le 522 evrov. “Mi bomo vztrajali na kompromisnem predlogu 536 evrov na prebivalca. Hkrati zahtevamo, da se črta 55. člen zakona o izvrševanju proračuna, in da se odstotek, ki ga država namenja sofinanciranju naložb občin, zagotovi v višini štirih odstotkov skupne primerne porabe občin. Zakon je sprejet, a občine se ne damo. Če bo treba, bomo pritisk še stopnjevali. Pričakujem, da bo država dovolj modra in bo slišala ta klic občin,” je po seji poudaril gostitelj, ajdovski župan Tadej Beočanin.

V nadaljevanju so se svetniki seznanili s projektom Revitalizacija reke Vipave in še s povsem svežo enotno tržno znamko Vipavska dolina. Z njo želi šest občin dvigniti prepoznavnost območja in dodano vrednost pridelkov in izdelkov, ki prihajajo iz Vipavske doline. Od tu bo odslej v Ljubljano in v svet odmeval slogan Vse drugače. Vse leto.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano