Vselili naj bi se pred poletjem

Če je bila gradnja Varstveno delovnega centra v Novi Gorici nekaj let prava nočna mora, je v zadnjih mesecih ena od bolj pozitivnih novic. Dela tečejo po načrtih, uporabniki naj bi se vanj vselili še pred začetkom prihodnjega poletja.

Gradnja VDC, ki je stala skoraj tri leta, zdaj teče s polno paro Foto: Mitja Marussig
Gradnja VDC, ki je stala skoraj tri leta, zdaj teče s polno paro Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Beseda varstveno delovni center je bila v minulih letih v Novi Gorici predvsem sinonim za težave. Začeta gradnja, ki se je pred poltretjim letom ustavila zaradi stečaja grosupeljskega GPG, gradbena jama, ki je postala gojišče mrčesa, in nato dolgo cincanje države, ki ni in ni objavila razpisa za izbiro novega izvajalca so iz te prepotrebne in 15 let pričakovane naložbe naredile nočno moro.

VDC Nova Gorica bo postal novi dom za 22 oseb z motnjami v razvoju, ki zmorejo ob podpori skrbeti zase. Mnogi so zdaj nameščeni v prenatrpanem centru v Stari Gori, ki pa je namenjen rehabilitaciji po poškodbah glave. Na Sedejevi ulici bo na voljo tudi več kot 40 mest v delavnicah za delo pod posebnimi pogoji. V njih bodo delali uporabniki storitev centra, ki lahko opravljajo manj ali bolj zahtevna dela in bivajo doma, pa tudi ljudje s posebnimi potrebami, ki jih VDC ne more sprejeti, ker so razpoložljiva mesta zasedena.

Zato je razumljivo je, da so bile, ko so gradbinci novogoriškega CPG konec junija začeli spet delati, vse oči uprte na Sedejevo ulico. Skupno 2,2 milijona evrov vredno naložbo uradno vodi ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, ki bo plačalo 60 odstotkov stroškov, preostali denar pa bo zagotovila mestna občina. A če je šlo prej vse narobe, se zdi, da je zdaj ravno obratno. “Investicija teče po planu, res smo zelo zadovoljni,” se strinja novogoriški župan Matej Arčon, ki dodaja, da je gradnja znotraj terminskih planov. Kljub zares neugodnemu vremenu za gradnjo, ki letos z dežjem ni prizanašalo.

“Lahko bi končali prej. A prav zaradi dolgotrajnega deževnega obdobja predlagamo ministrstvu, da bi izvajalcem nekoliko podaljšali roke izvedbe. To bi bilo zelo smiselno zaradi kakovosti izvedbe, da bi se tlaki bolje posušili,” pravi Arčon. Po terminskem planu naj bi gradnjo končali v začetku februarja prihodnje leto, če pa jo bodo zamaknili za nekaj tednov, bo objekt nared v začetku pomadi. Še približno mesec dni naj bi vzelo opremljanje, tako da naj bi se uporabniki v nov varstveno delovni center lahko vselili že pred prihodnjim poletjem.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano