Vse za tradicijo

Društvo za ohranitev starih običajev Trillek s Cola letos obeležuje 25. obletnico. Jubilej bodo ta konec tedna zaznamovali s Colsko nedeljo, eno najstarejših prireditev v ajdovski občini.

“Ker smo ideje za Colski časnik, prvi je izšel leta 1988, 
podoknico, miklavževanje in novoletno proslavo v veliki meri 
črpali iz bogatega ljudskega izročila, se je ime ponujalo samo 
po sebi,”  se ob srebrnem jubileju  spominja predsednik in 
eden ustanovnih članov Sandi Škvarč.
“Ker smo ideje za Colski časnik, prvi je izšel leta 1988, podoknico, miklavževanje in novoletno proslavo v veliki meri črpali iz bogatega ljudskega izročila, se je ime ponujalo samo po sebi,” se ob srebrnem jubileju spominja predsednik in eden ustanovnih članov Sandi Škvarč.  

COL > Društvo Trillek ima svoje korenine v nekdanji Zvezi socialistične mladine Slovenije. Na Colu so po njenem zatonu konec osemdesetih let želeli dodati prepoznavno vsebino. “Ker smo ideje za Colski časnik, prvi je izšel leta 1988, podoknico, miklavževanje in novoletno proslavo v veliki meri črpali iz bogatega ljudskega izročila, se je ime ponujalo samo po sebi,” se ob srebrnem jubileju spominja predsednik in eden ustanovnih članov Sandi Škvarč.

S starimi običaji in ljudskim izročilom je obarvana tudi Colska nedelja, ki sodi med prireditve z najdaljšo tradicijo v občini. Prvič so jo organizirali leta 1989, do leta 2000 je bila enodnevna, kasneje pa so dogajanje razdelili na sobotni rock program in nedeljsko druženje z ljudskimi igrami in običaji ter narodnozabavno glasbo. Prireditvi občasno dodajo tudi petkov večer z razstavami domačih ustvarjalcev in s kulturnim programom. Tako bo tudi letos. Jutri bodo na Tomaževi štali v Orešju odprli razstavo starega kmečkega orodja in opreme in razstavo ob 25. obletnici društva, večer bodo nadaljevali v družbi Draga Misleja - Mefa in NOB. Začel se bo tudi tradicionalni malonogometni turnir Col 2016. Na sobotnem Rock'n'Colu bodo glavni Sixtynine, Zablujena generacija in Skalp. V nedeljo popoldne bo ob stojnicah s pridelki druženje z igrami za obiskovalce in z narodnozabavno glasbo z Okroglimi muzikanti.

AT


Najbolj brano