Vse več je krvodajalcev

Medtem ko urgentni center še gradijo, so v šempetrski bolnišnici pred dnevi odprli prenovljen Center za transfuzijsko dejavnost, ki ima zdaj najsodobnejšo opremo.

Prenovljen oddelek ima tudi dvigalo, odvzemi pa so po 
novem ob torkih in sredah.  Foto: Vanesa Colja
Prenovljen oddelek ima tudi dvigalo, odvzemi pa so po novem ob torkih in sredah.  Foto: Vanesa Colja

ŠEMPETER > Gradbišče Centra za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, ki je pred dvema letoma postal šesta organizacijska enota Zavoda za transfuzijsko medicino Slovenije, je bilo ves čas nekako v senci gradnje večjega urgentnega centra. A prenova, za katero so skupno odšteli dobrih 800.000 evrov in katerega prostori obsegajo več kot 470 kvadratnih metrov, je še kako pomembna.

“Šempetrska bolnišnica ima dolgoletno tradicijo transfuzijske dejavnosti. Po letu 2013 smo se zaradi zastarelih naprav in prostorov odločili, da gremo v celovito prenovo. Gre za eno največjih investicij. Zelo smo ponosni, da ima regija sedaj najsodobnejše opremljene prostore v Sloveniji, ki ustrezajo vsem kakovostnim standardom,” je zadovoljen direktor Zavoda za transfuzijsko medicino Danijel Starman.

Center je prilagojen zahtevam zakonodaje EU in vseh nadzornih organov, saj so le tako lahko pridobili dovoljenje za preskrbo s krvjo. Z novimi prostori bodo sodelovanje na področju krvodajalstva in preskrbe s krvjo nadgrajevali s sodobnimi strokovnimi pristopi in pripomogli k enaki kakovosti in enoviti preskrbi s krvjo na državni ravni, je pojasnila vodja centra Janka Černe. Novi pa niso le prostori in oprema ter vhod v stavbo, vključno z dvigalom, pač pa tudi urnik oziroma odvzemni dnevi. Ti so zdaj v torek in sredo dopoldan.

Na slovesnem odprtju so podelili tudi plaketo Bogomirju Troštu, ki je v novih prostorih prvi stotič daroval kri.

V Šempetru sicer letno daruje kri med 4000 in 4500 krvodajalcev, število pa se nekoliko povečuje. Zadovoljni so predvsem, da je med krvodajalci vse več mladih.

MM


Najbolj brano