Vsa vas ga je pospremila

Farna cerkev v cerkljanskih Ravnah ima pestro zgodovino in prav tako njen osrednji kip patrona sv. Urha. Ob obnovljeni mojstrovini so se zbrali vsi vaščani in ga skozi vas ponesli do cerkve.

V sprevodu v čast prenovljenemu kipu patrona sv. Urha je sodelovala vsa vas. Foto: Damijan Bogataj
V sprevodu v čast prenovljenemu kipu patrona sv. Urha je sodelovala vsa vas. Foto: Damijan Bogataj

RAVNE > Tradicionalno bogato praznovanje godu patrona sv. Urha je bilo v nedeljo še posebej svečano. Kip svetega Urha so dali obnoviti in ga po starem običaju prav vsi vaščani v sprevodu prenesli od vstopnega križa v vas do cerkve.

Ne pretirano visok, a več kot sto kilogramov težak marmornati kip, je gasilcem, ki so ga nosili, naložil težko delo. Opravili so ga spoštljivo, saj ima kip častitljivo zgodovino.

Sv. Urh simbolizira dobrodušnega duhovnika, škofa Ulrika Augsburškega (890 - 973), ki je bil že 20 let po smrti razglašen za svetnika. Ljubiteljski zgodovinar iz Raven Ene Prezelj domneva, da so kip v ravensko cerkev, ki je bila zgrajena leta 1659, prenesli iz tri stoletja starejšega, a uničenega samostanskega kompleksa na Sabotinu. Prenosu in s tem zavarovanju oltarja s kipom, je pred prvo vojno botroval goriški nadškof Frančišek B. Sedej, ki izhaja iz Cerknega. Sedej se je med vojno tudi sam umaknil v Ravne in iz njih več let vodil goriško nadškofijo. Pozneje je posvetil tudi znamenitega župnika Franca Mozetiča, ki je dolgo deloval v Ravnah in vsaj toliko kot častitljiv duhovnik slovel po zeliščarskem znanju.

Po njegovem odhodu so Ravne ostale brez župnika, oltar in kip patrona pa so nekoliko malomarno pobarvali v belo. Prezelj meni, da so to naredili v znak skromnosti in ponižnosti. V organizaciji cerkljanskega župnika in dekana Zorana Zornika so mu v novogoriškem restavratorskemu centru vrnili prvotno barvitost. Z novo - staro podobo patrona so zadovoljni vsi. Po sprevodu, blagoslovu in vrnitvi kipa v njegov cerkveni dom, je bilo zato pestro tudi praznovanje Ravnjanov.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano