Vsa oskrba bo na enem mestu

“Naš urgentni center je najboljši sosed za vse prebivalce severnoprimorske regije,” je direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak včeraj nekoliko hudomušno pospremila odprtje centra, ki bo po novem sprejemal paciente, ki potrebujejo nujno pomoč. Na polno bo začel delovati predvidoma februarja.

Tudi v operacijski  sobi je vse pripravljeno, vključno z novimi aparaturami.  Foto: Leo Caharija
Tudi v operacijski sobi je vse pripravljeno, vključno z novimi aparaturami.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > “Urgentni center je izjemna pridobitev, ki bo imela celovito obravnavo na enem mestu za vse ljudi, ki potrebujejo nujno pomoč,” je povedala direktorica Nataša Fikfak. Delo bi lahko začeli že včeraj, saj so prostori urejeni in aparature preizkušene, a si bodo vzeli še nekaj časa. Zaradi administrativnih zapletov morajo namreč odpraviti nekaj manjših dilem. “Odločili smo se, da začnemo s celovito obravnavo, ko bo ekipa popolna, ko bodo pripravljeni protokoli, narejene klinične poti, brez improvizacij,” pravi Fikfakova. To bo nared v prihodnjem mesecu.

Še mesec dni po starem

Internistično in kirurško prvo pomoč, ki že delujeta v bolnišnici, že selijo in bosta v centru začeli delovati sredi januarja, predvidoma do februarja pa se bo v Šempeter preselila tudi nujna medicinska pomoč iz novogoriškega zdravstvenega doma, kjer bosta po besedah tamkajšnje direktorice Petre Kokoravec ostali dve urgentni reševalni ekipi, od tega ena z zdravnikom. Kdor bo potreboval nujno medicinsko pomoč, jo bo torej predvidoma januarja še vedno lahko poiskal v Novi Gorici, nato pa bo vsa v Šempetru.

Nova Gorica bo ostala tudi brez dežurne lekarne, ki se zaradi odprtja urgentnega centra seli v lekarno na Trgu Ivana Roba v Šempetru. S krajšo potjo jo bodo povezali z bolnišnico, da bo dostop do nje lažji, pravi Fikfakova. V Šempetru bo po novem tudi pediatrična urgenca, ni pa še točno določeno, kdaj. “Predvidoma bodo v pritličju bolnišnice, nismo še dorekli, kje, dogovarjamo se z ministrstvom in z lokalno pediatrično službo. Imamo več rešitev, vse pa zagotavljajo boljše pogoje, kot so zdaj,” je dejala Fikfakova.

In kako bo potekalo delo v novem urgentnem centru? Kaj se bo za paciente spremenilo? “Delovanje urgentnega centra bo pomembno spremenilo način oskrbe urgentnih pacientov, ki jim bo na voljo vsa strokovna pomoč in diagnostika na enem mestu. Glavno načelo bo 'zdravnik k pacientu' in ne obratno,” poudarja pomočnica Fikfakove za storkovno-medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler. Pacienti bodo v urgentni center prihajali skozi glavni vhod, kjer bodo uredili papirje na sprejemnem pultu in počakali v čakalnici.

Razen tistih, ki so v življenjski nevarnosti in jih bodo pripeljali na vhod za rešilce. V centru so ambulante za hitre preglede, za internistično nujno pomoč, prostor za sanitarni sprejem, kjer bodo paciente sprejemali v bolnišnico. V prostore za izolacijo je mogoče priti tudi z zunanje strani.

Barve bodo kazale, kaj je najbolj nujno

Velika novost je triaža. “To je ključni element razporejanja pacientov glede na težave, stopnjo nujnosti in lokacijo obravnave,” pravi Savnik Winklerjeva. Obravnave so razdelili na sektorje, pacienti bodo dobili zapestnice različnih barv. Življenjsko ogroženi (rdeči sektor) bodo obravnavani takoj, “oranžni” pacienti v 10 minutah, “rumeni” v eni uri, “zeleni” v dveh in najmanj nujni “modri” v največ štirih urah. “Pacienti bodo obravnavani v enoti za hitre preglede, ki bo pokrivala del urgence s področja primarnega zdravstva, v enoti za bolezni, ki bo pokrivala celotno internistično nujno pomoč in ostala urgentna stanja, in v enoti za poškodbe, ki bo pokrivala celotno kirurško nujno pomoč za odrasle in otroke in oskrbo poškodbe,” pojasnjuje Savnik Winklerjeva.

V centru so še mavčarna, šivalnica, operacijska soba, prostor za reanimacijo oziroma oživljanje in opazovalnica. Pacienta, ki bo na opazovanju in se mu stanje ne bo izboljševalo, bodo premestili na oddelek v bolnišnici.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano